Da li navijati za komšije ili ne? To je na ovim prostorima večita tema za vreme svakog velikog sportskog turnira, što je naravno slučaj i sa EURO2024 u Nemačkoj. Hrvati su turnir otvorili porazom od Španije (3:0), pridružila im se Srbija protiv Engleske (1:0), dok je Slovenija jedina uspela da dođe do boda, i to protiv Danske (1:1).

Za sada nismo imali prilike da razgovaramo sa Hrvatima i Slovencima, ali jesmo sa desetinama navijača Srbije koji su u Augzburgu i Gelzenkirhenu došli da podrže "orlove". Tokom čitavog jučerašnjeg dana orile su se srpske pesme na centralnom trgu, bar malo da ulepšaju jedan od najružnijih gradova Evrope, dok su naši navijači bili podeljeni kada je u pitanju podrška komšijama. 

"Hrvati? I treba da izgube, ne navijamo za njih, samo za nas, ni slučajno ni za Slovence", rekli su nam navijači iz Novog Sada, dok su sličnog stava bili i Srbi koji su došli iz Amerike kako bi podržali fudbalere protiv Engleza: "Hrvati? Nikako ih ne gledamo, šta će mi oni? Navijam da ne prođu".

S druge strane, jedan navijač iz Banjaluke poželeo im je sve najbolje na turniru: "Naravno, sve najbolje svima, samo pozitivno... A Slovenci? Uh, malo slabije, njima želimo sreću u trećoj utakmici, a ne u drugoj", dok jedna navijačica koju smo sreli na trgu u Gelzenkirhenu potom dodaje: "Želim im dobar plasman, nadam se da ćemo svi dobar plasman imati. Naravno, navijam za naše komšije, želim im bolji rezultat".

Poslušajte odgovore navjača Srbije koji su za MONDO govorili o očekivanjima od reprezentacije Hrvatske:

EURO2024 - ANKETA - Da li srpski navijači navijaju za Hrvatsku MONDO/Milutin Vujičić

Pogledajte kako je izgledalo veselje Srba u Gelzenkirhenu:

Ceo trg peva Mitro's on fire MONDO/Milutin Vujičić

Pogledajte i fotografije sa meča Srbije i Engleske:

Christopher Neundorf/EPA Srbija Engleska EURO2024

BONUS VIDEO:

Dušan Tadić izjava posle Srbija Engleska na Evropskom prvenstvu u fudbalu MONDO/Milutin Vujičić

(MONDO - Milutin Vujičić)