Prvo veliko iznenađenje Euro 2024 je pobeda Slovačke nad Belgijom 1:0, a iako je pobedonosni gol delo napadača Ivana Šranca, heroj trijumfa je ipak Martin Dubravka. Imao je pet odbrana, a iako ga je Romelu Lukaku savladao dva puta on je na kraju sačuvao svoju mrežu i ostavio je Slovačku bez primljenog gola. Dva puta je Martin Dubravka imao i drame koje je preživeo i pravo je čudo što se bavi fudbalom, a njegovo trenutko fizičko stanje je neka vrsta medicinskog fenomena. On je u jednom ranijem intervjuu otkrio da je kao dečak uspeo sebi da zarije sekiru pravo u nogu! 

Martin je treća generacija golmana u porodici, pošto su otac Josef i deda takođe branili, a Martin je kao klinac skupljao lopte iza gola tati i hteo je uvek da zadivi oca. Zbog toga mu je sekira i završila u noi!

"Imao sam pet godina i želeo sam da oca učinim ponosnim. Video sam ga kako seče drva i mnogo sam želeo da mu pomognem, da ja budem taj koji će mu doneti drva. Padala je kiša i bilo je svuda mokro, a ja sam uzeo sekiru i rekao mu da ću mu ih doneti. Ali sekira je završila u mojoj nozi", rekao je jednom prilikom Dubravka.

PETER POWELL/EPA, CLEMENS BILAN/EPA Martin Dubravka

Do tada je Martin trenirao hokej, ali pošto su mu lekari jedva spasili nogu rešio je da je previše rizično da nastavi da se bavi tako nasilnim sportom. Doktori su Josefu Dubravki tada rekli da je njegov sin mogao da ostane nepokretan i bez noge da je sekira otišla samo nekoliko centimetara iznad mesta na kome se zarila u nogu, ali nije tu kraj mukama mladog Martina. Neposredno nakon toga mu je u ruci završio kamen koji i dalje stoji tu tako da je Dubravka zapravo postao heroj Eura tako što je sa kamenom u laktu branio šuteve Lukakuu, De Brujneu, Trosaru...

"Hokej me posle toga više nije zanimao i prešao sam na fudbal. Ali najveći bol je došao sa kopčama na nozi koje sam tada zadobio. O bože! Kasnije tokom mog detinjstva sam pao na lakat i povredio se, ali nisam dopustio doktorima da ga zašiju. Zato i dalje imam kamen zariven negde u mojoj ruci", otkrio je Dubravka. 

On je 2017. godine došao na pozajmicu u Njukasl i od tada je u klubu. Počeo je da brani u Žilini sa kojom je igrao Ligu šampiona u sezoni 2010/11, a aztim je igrao za danski Esbjerg, Slovan iz Libereca i Spartu iz Praga. Od dolaska Nika Poupa pao je u drugi plan kod Edija Haua, pa je sezoni 2022/23 proveo na pozajmici u Mančester junajtedu kao treći golamn. Ipak ove sezone se posle teške povrede Poupa vratio na gol i sada redovno brani za Slovačku. Prvi je izbor ispred Mareka Rodaka i Henrika Ravasa, a do sada je upisao 44 nastupa za nacionalni tim. 

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

Miloš Veljković posle Srbija Engleska na EURO2024 MONDO/Milutin Vujičić