Fudbalske reprezentacije Hrvatske i Albanije remizirale su (2:2) u drugom kolu grupne faze Evropskog prvenstva i sada se oba nacionalna tima nalaze blizu ispadanja sa turnira! Ipak, navijačima to kao da je bilo u drugom planu danas - oni su na stadionu u Hamburgu iskoristili priliku da na različite načine vređaju Srbiju i Srbe!

Videli smo još pre utakmice da su na ulicama Hamburga navijači Hrvatske i Albanije pronašli zajednički jezik kada su uvrede prema Srbiji u pitanju, a dodatnu dimenziju to je dobilo tokom same utakmice. Na isteku sata igre čitavim stadionom orilo se "Ubij Srbina", a to su skandirali i jedni i drugi navijači. Zaista sramotno, posebno kad se ima u vidu da su Srbi bili u 1.000 kilometara udaljenom Minhenu, gde naš nacionalni tim sutra igra protiv Slovenije.

Nije to sve, ponovo su u centru pažnje bile i zastave na tribinama... Na jednoj od njih pisalo je "Sjedinjene albanske države", što pokazuje jasnu teritorijalnu pretenziju na zemlje u komšiluku, druga je bila posvećena terorističkoj organizaciji "UČK", odnosno OVK, a na trećoj je pisalo da je "Kosovo" albansko!

12310828.jpg
Robert Ghement/EPA 

Ostaje nam da vidimo šta je će se desiti sa svim ovim slučajevima i da li će UEFA na adekvatan način kazniti dva tima. Danas smo već saznali da je albanski novinar sa Kosova i Metohije Arlind Sadiku završio svoj posao na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu jer je pokazivanjem dvoglavog orla provocirao navijače Srbije na meču protiv Engleske.

Podsećamo, srpski i albanski navijači već su imali sukobe u Nemačkoj. Pred meč reprezentacije Srbije protiv Engleske u prvom kolu grupne faze, na ulicama Gelzenkirhena i u bašti jednog restorana. Albanci su napali srpske navijače, ali su ubrzo morali da pobegnu sa mesta incidenta jer su naišli na daleko jači otpor nego što su očekivali. Naravno, ne treba zaboraviti ni navijača koji se u dresu Albanije i sa zastavom "Kosova" danas šetao po Minhenu.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO:

Slovenci o Srbija - Slovenija MONDO/Milutin Vujičić