Srbija ima još jednu šansu da prođe u osminu finala Evrposkog prvenstva. Potrebno je da pobedi Dansku u poslednjem kolu grupne faze u utorak i tako dođe do tri važna boda. U prva dva kola je osvojila bod. Izgubila je od Engleske, pa je golom Luke Jovića došla do remija protiv Slovenije (1:1).

O dešavanjima u taboru "orlova" i svemu što se videlo na šampionatu pričao je čuveni trener Dragoslav Stepanović. "Nastavljamo tamo gde smo završili i kvalifikacije, ni bolje ni gore. Doveli smo seb u situaciju biti ili ne biti. Ovakvi mečevi najteži su za igranje, bez obzira na ime rivala. Po meni je Danska možda i najbolji tim u odnosu na Slovence i na nas, ali nam ništa drugo ne preostaje. Protiv Engleza igrali smo kukavički, tek kad smo videli kako oni igraju, onda smo rekli da je trebalo ovako ili onako. Pa, kad je trebalo, zašto niste uradili to", rekao je Stepanović za "Kurir."

Popularni Stepi zatim je pričao o kapitenu Dušanu Tadiću. "Gospodin Tadić je uvideo da nije toliko dobar igrač koliko misli o sebi. Da jeste, dao bi dva gola i namestio bi dva. Nije zadovoljio koliko je o sebi pričao. Rekao bih da Lazar Samardžić ima ono što je Dušan nekada imao, te driblinge koji idu u dubinu, ne u širinu. Tadić je to izgubio, ima 34 godine i liga u Turskoj nije tako jaka kao u Nemačkoj ili Holandije. Doduše, protiv Engleza je falio neko ko će da provuče tu loptu."

Kurir/Nemanja Nikolić, GEORGI LICOVSKI/EPA Dušan Tadić Srbija Engleska

Nadovezao se potom na Sergeja Milinkovića-Savića koji je označen kao krivac za gol Slovenije. "Ne znam da li on ima talenat ili ne, ali ako ga ne pokažeš onda si na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Tu ligu u Arabiji ne mogu da poredim sa ovim jačima. Mene Sergej nikada nije oduševljavao, ne sećam se da je odigrao dobar meč za reprezentaciju, nikada nije bio igrač koji je trebalo da bude. Golovi i protiv Engleza i Slovenaca padali su na isti način, za pola metra su bili ispred naših igrača, a to je zato što se ne daje maksimum, nego se čeka onaj drugi igrač..."

Šta je glavni problem Srbije? "Sredina terena je srce ofanzive, Mitrović i Vlahović ne mogu da budu dobri ako ne dobijaju kvalitetne lopte iz veznog reda. Aleksandar je sam sebi stvorio šansu protiv Engleza, kao i Vlahović. Jedina šansa iz uigrane akcije bila je za Jovića kada mu je Tadić dodao loptu, a on je nije primio kako treba. Možemo li to da ispravimo? To je pitanje mentalne strane. Da li ćemo da pokažemo ono što smo bili ceo život kada je najteže ili ćemo da se povučemo i da se vrtimo u krug?"

Meč protiv Danske je odlučujući. "Pitanje je sada da li će da stavi Tadića koji nije pokazao ono što je tvrdio o sebi. Isto je i Piksi to pričao kao i Dušan kada ga je Boškov stavio na klupi, pa je pričao o sebi kao veličini da je ovo ili ono i da drugi nisu na njegovom nivou. Ni od jednog igrača nikada cela ekipa nije zavisila, nikada. U ono vreme Džajić je bio taj. Miljan ga u ono vreme pošalje na Zlatibor, mi trčimo uz one stepenice gore-dole, on nas gleda i smeje se. To je jdini igrač koga ja znam, a svi ostali nisu dorasli Džaji i ne mogu da tvrde da su toliko dobri", zaključio je Stepanović.

(Kurir/MONDO - N.S.)

BONUS VIDEO:

Trening Srbije MONDO/Milutin Vujičić