Luka Modrić, najveći hrvatski fudbaler u istoriji i verovatno najveći Ex-Yu fudbaler ikada, vodio je Hrvatsku kroz grupnu fazu Evropskog prvenstva u Nemačkoj ovog juna, iako će u septembru napuniti 39 godina.

"Večni" vezista Hrvatske i Real Madrida, kao i obično, blistao je kada je bilo najvažnije, u derbiju protiv Italije dao gol koji je oborio prvaka Evrope na kolena. I to nakon što je prethodno propustio šansu da iskoristi penal u kojem je Italijan Đanluiđi Donaruma "pročitao" njegov šut, a onda i odbranio udarac.

I da se nije ekspresno iskupio i dao gol, niko u Hrvatskoj ne bi zamerio Luki, jer je u poslednjih 18 godina noseći dres Hrvatske na 177 utakmica pisao istoriju i zauvek zadužio tu zemlju, u kojoj su njegovi koreni izmešani, pa po majčinoj strani ima i srpskih rođaka.

Modrićeva majka Radojka Dopuđ je iz sela Kruševa, odakle je bio i major Vojske Republike Srpske Krajine Jovo Dopuđ. On se 1995. posle pada Krajine preselio u Beograd i 2008. je svedočio u Hagu u postupku protiv Ante Gotovine. Jovo Dopuđ, Modrićev rođak po majci, preminuo je u Beogradu 2017. godine, a njegovo rodno Kruševo, selo u kojem je rođena i Lukina majka, bilo je tokom rata u sastavu Republike Srpske Krajine.

Jovu je sa sudom za ratne zločine povezala organizacija “Veritas” i njen predsednik Savo Štrbac koji je naveo da je bilo teško ubediti Dopuđa da se pojavi u svojstvu svedoka. "Prvo je pristao, a onda je rekao da ne može da svedoči. Kad sam ga pitao zašto, odgovorio mi je da ima sestru koja se udala za Hrvata i živi u Hrvatskoj, da ima i nećake. Rekao je da ih voli kao svoju decu i da nikada ne bi sebi oprostio ako bi im svojim svedočenjem napravio probleme. Dugo su trajali pregovori o njegovom svedočenju, ali je na kraju otišao u Hag, a čim je sleteo u Beograd, pozvao me je i rekao da oseća da je skinuo ogroman teret sa srca", govorio je Štrbac u jednom intervjuu.

Sa druge strane, Lukin deda Luka bio je ubijen u decembru 1991. godine u blizini svoje kuće u Modrićima. Tužilaštvo u Splitu saopštilo je početkom ove godine da je podiglo optužnicu protiv 63-godišnjeg bivšeg pripadnika srpskih paravojnih jedinica zbog ubistva više civila u mestu Zaton Obrovački u decembru 1991. a mediji navode da je među ubijenima deda fudbalera Luke Modrića. Fudbaler je govorio u intervjuima da su mu dedu ubili "četnici".

O teškom Modrićevom putu svojevremeno je u svom stilu govorio i Zdravko Mamić, nekadašnji prvi čovek Dinamo Zagreba. "Doveo sam izbeglice iz Obrovca i Zenice, podigao sam im cenu, prodao ih za 33 miliona evra, platio porez i zaradio novac. Ovo je nestvarno. Svi broje moju i Modrićevu lovu, ali niko ne pita za ovih 99 odsto igrača gde sam po**šio. 2002 godine sam došao u Dinamo i doveo nakon Modrića i drugu izbeglicu, Dejana Lovrena", govorio je Zdravko Mamić.

(MONDO)

BONUS VIDEO:

Luka Modrić i Alesandro Del Pjero Instagram/alessandrodelpiero