Uoči utakmice Hrvatska - Italija na Red Bul areni u Lajpcigu na tribini gde su navijači Hrvatske izneta je velika koreografija, sa slikom vatre, topova, zastave te zemlje i uz porukom: "Kad krenemo, gorit će nebo i zemlja".

Te reči dovode se u vezu sa hrvatskim vojnim zapovednikom Andrijom Matijašem, koji je navodno na stadionu citiranu izjavu izgovorao pre napada, među njima i pre "Oluje", akcije hrvatskih snaga u kojoj je osvojen Knin, a stotine hiljada Srba završile u izbegličkim kolonama. Dva meseca posle toga, on je poginuo u Mrkonjić Gradu.

Pogledajte fotografije sa utakmice Hrvatske i Italije:

Fabio Ferrari/LaPresse/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia, R.Petzsche / imago sportfotodienst / Profimedia Hrvatska navijači

Podoficir Jugoslovenske narodne armije i odlikovani vojnik nekadašnje države ranjavan je u borbama sa Srbima devedesetih godina noseći hrvatsku uniformu, a poginuo je od "prijateljske vatre" u Mrkonjić Gradu, što se krilo da ne bi demoralisalo hrvatsku vojsku, objavio je Večernji list.

Pozonato je to da UEFA ne gleda blagonaklono na poruke slične ovoj koju su istakli hrvatski navijači uoči meča protiv Italije, pa ostaje da se vidi da li će biti kazne kao što je Albanija kažnjena jer su njeni navijači dolazili na stadion u uniformi terorističke "Oslobodilačke vojske Kosova".

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO:

Hrvatska na Svetskom prvenstvu u Kataru MONDO/Milutin Vujičić