Slušaj vest

Engleski selektor Garet Sautgejt uveo je ekipu u još jedno finale Evropskog prvenstva, tri godine nakon što je igrao protiv Italije u meču za titulu 2021. Tada su odlučili penali, rastužili naciju, a nekadašnji menadžer Mildzbroa nije odustajao. U Kataru je doveo ekipu do polufinala Mundijala, a sada je u Nemačkoj vratio u finale, jer je u polufinalu Engleska pobedila Holandiju. U sledećem meču, u nedelju u Berlinu, njegov tim igraće protiv Španije za titulu.

Pre polaska na turnir, Sautgejt je bez okolišanja poručio da je svestan da neće biti tu ako ne osvoji titulu. "Ako ne osvojimo, verovatno neću biti ovde više. Ovo bi mogla da bude moja poslednja šansa. Mislim da će bar polovina selektora posle turnira otići, to je priroda ovog posla. Ovde sam skoro osam godina i uvek smo bili blizu. Tako da znamo da ne možeš da govoriš 'Dajte mi još malo vremena, još jednu šansu'. Jer će ljudi u jednom trenutku da izgube veru u tvoje reči", rekao je Sautgejt nemačkom "Bildu" pre početka turnira.

Englezi su u grupnoj fazi pobedili samo Srbiju, pa odigrali nerešeno protiv Danske i Slovenije, a zatim su se provukli protiv Slovačke golom Džuda Belingema "makazicama" u nadoknadi vremena. U četvrtfinalu su eliminisali Švajcarsku na penale i sve je "mirisalo" i ove srede da će biti produžetaka kao i u njihove prethodne dve runde. Međutim, da ne bude tako pobrinuo se rezervista Oli Votkins, koji je u 81. minutu zamenio Harija Kejna, a u 91. minutu vratio Englesku u finale posle tri godine. Sautgejt je pogodio i Engleska nije imala uspešnijeg selektora od njega, bez obzira na to da li će osvojiti titulu ili ne i vratiti fudbal kući.

Englezi nikad nisu bili prvaci Evrope, a pod vođstvo Gareta Sautgejta igrali su polufinale na svakom velikom takmičenju, počev od Mundijala u Rusiji. Pogledajte gol kojim je Oli Votkins uveo Englesku u finale Evropskog prvenstva:

GEORGI LICOVSKI/EPA, Christopher Neundorf/EPA Oli Votkins

BONUS VIDEO:

MONDO/Milutin Vujičić Trening Reprezentacije Srbije EURO2024