Slušaj vest

"Srbija će biti prvak sveta", rekao je pred Svetsko prvenstvo 2006. godine legendarni Ziko. a na pitanje zašto je tako siguran u to rekao je: "Biće prvak, čim ima 22 igrača bolja od Ramba Petkovića!"

Upravo se ovih dana javio nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i legenda brazilskog fudbala, Dejan "Rambo" Petković kako bi analizirao igru Srbije na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, a njegovih devet nastupa za nacionalni tim je večna tema u srpskom fudbalu.

Neko ko je u karijeri stigao da igra za Real Madrid i Sevilju, Veneciju i Rasing Santander, ali i sve brazilske velikane - Flamengo, Vasko De Gamu, Fluminense, Santos i Atletiko Mineiro nikada nije imao mesta u nacionalnom timu. Uspeo je 1992. godine da se nađe na spisku za Euro 1992. godine, a kako je naš tim izbačen sa tog Eura i kako se jedva vratio avionom u zemlju ostao je Rambo bez velikog takmičenja u karijeri. Zašto? Otvorio je dušu godinama kasnij i rekao - nije hteo da plati!

PLATIĆU DA IDEŠ NA MUNDIJAL I DUPLO! E, PA NEĆU!

MN Press Dejan Rambo Petković reprezentacija Jugoslavije

Posle sjanih početaka u Radničkom iz Niša stigao je Petković 1992. godine u Crvenu zvezdu da zameni sve one zvezde koje su otišle nakon osvajanja Lige šampiona. Ostao je tri godine, na 132 meča dao je 38 golova i bio je toliko dobar na terenu da ga je direktno iz lige koja je bila zatvorena i iz koje nije bilo odlaska u Evropu kupio Real Madrid! Iako se nije pokazao u Španiji otišaio je 1997. u Brazil, baš da bi ubedio selektora Santrača da ga povede na Svetsko prvenstvo 1998. godine. To se nije desilo...

"Rekli su mi da su petorica ili šestorica igrača već platili. Ako platiš 150.000 maraka, ideš na Svetsko prvenstvo. Nije mi rekao niko direktno iz reprezentacije, nego preko posrednika. Onda sam to preneo Paulu Karneiru (predsedniku kluba za koji je nastupao, prim. aut) i on je rekao da će platiti dvostruko više samo da idem. Odbio sam", rekao je Dejan "Rambo" Petković u intertvju za brazilske medije.

SPISAK JUGOSLAVIJE SA SP 1998

Ivica Kralj, Dragoje Leković, Zoran Mirković, Goran Đorović, Slaviša Jokanović, Miroslav Đukić, Branko Brnović, Vladimir Jugović, Dejan Savićević, Predrag Mijatović, Dragan Stojković, Siniša Mihajlović, Slobodan Komljenović, Niša Saveljić, Ljubinko Drulović, Željko Petrović, Savo Milošević, Miroslav Stević, Dejan Stanković, Perica Ognjenović i Darko Kovačević.

Jugoslavija je na tom turniru prošla grupu pobedama od 1:0 nad Iranom i Sjedinjenim Američkim Državama, dok je sa Nemačkom naš tim igrao 2:2.Kao drugi u grupi otišli smo na Holanđane i ispali - posle one čuvene prečke Predraga Mijatovića!

ZBOG "MAJKE TI" ODLETEO KOD SANTRAČA?

YU06.JPG
MN Press 

Osim novca koji je pomenuo u intervjuu Brazilcima, kada je pričao o razlozima zašto je precrtan u nacionalnom timu setio se mečeva na turneju po Centralnoj Americi 1995. godine. Igrao je odlično, ali posle meča sa San Salvadorom je sve "puklo".

"Bili smo na turneji po Centralnoj Americi i posle utakmice sa San Salvadorom koju sam odigrao fenomenalno, Santrač me je pozvao na sastanak i reko mi da nisam u timu za duel sa Meksikom. Ok, šta da se radi… on je selektor, ja sam igrač… iskreno, nisu me ni zanimali razlozi zašto ne igram. Ali on je insistirao da mi objasni i kad sam čuo, bilo mi je smešno. Rekao je ’asistirao si za golove, nad tobom je bio penal, nad tobom slobodna udarac, poništili su ti čist gol i sve je to super, ali nisi smeo da izgubiš dve lopte na sredini terena’. Ja sam procedio kroz zube ’majke ti’ i tu se mi zakačimo", prisetio se Petković.

U vezi sa Dejom Savićevićem, Sinišom Mihajlovićem po krilima,a Dejanom Govedaricom i Albertom Nađom iza sebe, blistao je okao desetka Rambo. "Salvador smo dobili sa 4:1, Dejo je dao tri komada i dobio 8,5 u novinama. Meni su dali istu ocenu i bio sam u svim izveštajima jedan od najzapaženijih aktera na terenu. Pri tom, zvali su me da gostujem na lokalnim radio-stanicama, bio sam interesantan jer se u tom trenutku znalo da za dve nedelje prelazim u Real. A Santrač mi zamera što sam izgubio dve lopte na sredini terena. Nema veze. Četiri dana kasnije igramo protiv Meksika i on me ipak uvede u igru, ali u finišu meča umesto Savićevića. Nije prošlo mnogo vremena od turneje, zove me Miljan Miljanić telefonom i kaže mi da će doći da me poseti u Madridu. Naravno, nema problema. Ali Čiča kaže ’pa znaš, ne dolazim sam, sa mnom je i Santrač’. Pa u čemu je problem. Nisam se ja tukao sa njim, to je bila obična razmena mišljenja. I tako me je Miljanić izmirio sa Santračem."

IGRAO PRED 120.000 BRAZILACA, POSLEDNJI PUT

ZIVADI08.JPG
MN Press 

Nije tu bio kraj! Ni posle te svađe 1995. niti posle Svetskog prvenstva 1998. nego baš - u Brazilu! Posle četvrtfinala Mundijala, što se tada smatralo za neuspeh na čelo našeg nacionalnog tima došao je Milan Živadinović. Poznavao je Ramba iz dana kada ga je vodio u Crvenoj zvezdi, mada je bilo pitanje koliko mu veruje jer ga je u Beogradu jedno vreme držao na klupi. Ipak mesec dana posle Svetskog prvenstva odigrala je Jugoslavija meč sa Brazilom i na kraju je bilo 1:1. Poveli smo golom Save Miloševića, izjednačio je Marselinjo u 17. minutu, a onda posle crvenog kartona Nenada Grozdića Dragan Žilić je uspeo da sačuiva mrežu našeg tima. Kada je Saša Ćurčić zamenio Ramba u 75. minutu videli smo poslednji put Ramba na terenu u dresu reprezentacije. Krajnji bilans? Devet mečeva, dva gola. Malo za nekoga ko je u Brazilu božanstvo!

DAVNO JE REKAO - HTEO BI OPET!

Dragan Stojković Piksi i Dejan Rambo Petković
MN Press 

Sada znamo da je nekadašnji saigrač iz reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi selektor Srbie i kako stoje stvari ostaće to do 2026. godjne. A posle? Davne 2012. rekao je Rambo da bi hteo i on da se oproba? "Trenutno se ne bavim trenerskim poslom, ali ako jednog dana krenem tim putem, naravno da bi mi to značilo, najviše zbog mog osećaja patriotizma. To bi bilo ispunjenje nekog sna", rekao je Petković tada.

Nezasluženo je ostao na samo devet nastupa u nacionalnom timu, a iako je kao trener vodio samo nekoliko brazilskih timova i to poslednji put Vitoriju 2017. godine, da li bi možda bio dobro rešenje na klupi u budućnosti?

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: