Svi događaji
Od najnovijeg
23:10

DANI OLMO JE SPASILAC!

Pored tri gola koje smo videli u finalu Evropskog prvenstva, ključni detalj za konačan ishod bila je intervencija ofanzivca Danija Olma koji je sprečio Engleze da odvedu meč u produžetak. O njegovoj odbrani gola će se danima pričati!

23:05

GOL ZA TITULU!

Pogledajte na koji način je fudbalska reprezentacija Španije, preko Mikela Ojarzabala, stigla do trofeja na Evropskom prvenstvu!

Ojarzabal
Filip Singer/EPA 

22:55

GOL ENGLESKE!

Preko rezerviste Kola Palmera Englezi su stigli do izjednačenja u finalu Evropskog prvenstva Pogledajte kako je to izgledalo!

GEORGI LICOVSKI/EPA, FRIEDEMANN VOGEL/EPA Kol Palmer

22:53

KRAJ MEČA - 2:1!

Reprezentacija Španije osvojila je Evropsko prvenstvo u fudbalu, pobedom nad Engleskom (2:1) u Berlinu.

Filip Singer/EPA Ojarzabal
22:48

89. minut - Kakva odbrana!

Prvo je Unai Simon odbranio odličan udarac Engleza, zatim je Dani Olmo izbacio sa gol-linije drugi pokušaj glavom protivnika, a treći udarac ka golu Španije otišao je pored gola. U međuvremenu je Mikel Merino ušao umesto Jamala, a sudija pokazao da će se igrati još četiri minuta!

22:45

86. minut - GOL, Ojarzabal, 2:1!

Kakav su napad odigrali Španci... Sa leve strane je loptu u kazneni prostor ubacio Niko Vilijams, a Mikel Ojarzabal je uspeo da ukliza i savlada Pikforda. Morali smo da sačekamo, ali VAR je potvrdio da nema ofsajda!

Ojarzabal
FRIEDEMANN VOGEL/EPA 
22:42

83. minut - Još jedna izmena!

Doskorašnji fudbaler Reala Naćo igraće u finišu meča na mestu štopera, umesto Le Normana.

22:40

82. minut - Pikford!

Kakvu je šansu golman Evertona odbranio ofanzivcu Barselone, mladom Laminu Jamalu... Bio je to pokušaj iz izgledne pozicije, sa otprilike deset metara iskosa, ali je lopta završila na rukavicama najboljeg pojedinca Engleske na ovom meču.

22:35

Terzić i Orban!

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić primećen je u loži Olimpijskog stadiona u Berlinu. On finale Evropskog prvenstva posmatra u društvu mađarskog političara Viktora Orbana.

Zvezdan Terzić i Viktor Orban
INA FASSBENDER / AFP / Profimedia 
22:31

73. minut - GOL, Palmer, 1:1!

Prva prava akcija reprezentacije engleske i odmah dolazimo do izjednačenja u Berlinu. Bukajo Saka je povukao akciju po desnoj strani i sjajno uposlio Džuda Belingema koji je majstorski odložio loptu na ivicu kaznenog prostora. Tamo je Kol Palmer bio spreman da "zategne", a izuzetno precizno pogodio je dalji ugao.

22:29

70. minut - Englezi kreću u napad!

Sautgejt je uveo Kola Palmera umesto Mejnua, a to znači i promenu formacije - iz 4-2-3-1 prelazi se u 4-1-4-1. Ofanzivac Čelsija trebalo bi da donese novu opasnost pred gol reprezentacije Španije.

12369925.jpg
CLEMENS BILAN/EPA 
22:26

68. minut - Nova izmena!

Drugi put menja selektor Španije. Umesto kapitena Alvara Morate na terenu je Mikel Ojarzabal. Čini se da je to promena koju Luis de la Fuente najviše voli da napravi.

22:25

66. minut - Jamal!

Ima 17 godina i među najboljim fudbalerima sveta je! Fantastično se oslobodio Luka Šoa, kojeg je pustio da protrči pored, a zatim je udarac Lamina Jamala vrhovima prstiju Džordan Pikford izbacio u korner.

22:21

GOL ŠPANIJE!

Pogledajte kako su Španci stigli do prednosti protiv Engleza u finalu Evropskog prvenstva!

Christopher Neundorf/EPA, CLEMENS BILAN/EPA Španija Engleska
22:19

61. minut - Izmena!

Prvu promenu pravi i Garet sautgejt. Vadi iz igre kapitena Harija Kejna, a na terenu je Oli Votkins, junak polufinala protiv holandije kada je u poslednjim sekundama postigao gol za pobedu.

Hari Kejn
FRIEDEMANN VOGEL/EPA 
22:14

56. minut - Rešetaju Španci!

U ovim trenucima pucaju iz svih oružja. Nakon što je vilijams pogodio na assitenciju Jamala, selekcija Španije krenula je i po drugi pogodak. Prvo je ozbiljno zapretio Alvaro Morata, a zatim je udarac sa distance oprobao i Niko Vilijams.

22:05

47. minut - GOL, Vilijams, 1:0!

Mladi krilni napadač iskoristio je prvu dobru šansu pred golom Pikforda i Španci vode u finalu Evropskog prvenstva. Niko Vilijams je imao dovoljno vremena da se namesti na levom boku, a zatim je loptu po zemlji poslao u suprotan ugao.

12369683.jpg
FRIEDEMANN VOGEL/EPA 
22:03

46. minut - Nastavljamo!

Pratimo i drugi deo meča Španije i Engleske, a selektor Luis de la Fuente morao je već na poluvremenu da pravi izmenu. Umesto Rodrija koji se sudario sa Laportom nakon blokiranog udarca Kejna, sada će igrati Martin Zubimendi. On je centralni vezni Real Sosijedada i na turniru nije igrao mnogo - ceo meč protiv Albanije kada nije bilo rezultatskog značaja i minut protiv Francuske kada je trebalo potrošiti sekunde izmenom

22:00

Fotografije iz Berlina!

Pogledajte kako je izgledao prvi deo meča Španije i Engleske:

GEORGI LICOVSKI/EPA Španija Engleska EURO
21:55

Najmlađi ikad!

Tokom čitavog Evropskog prvenstva fudbaler Barselone Lamin Jamal obara rekorde. Postao je najmlađi učesnik Evropskih prvenstava, najmlađi strelac na Evropskim prvenstvima, najmlađi asistent Evropskih prvenstava, a od danas je i najmlađi učesnik finalnog meča na nekom velikom takmičenju. Oborio je rekord slavnog Pelea, ikone Brazila i jednog od najboljih u istoriji. Krilni napadač Španije juče je proslavio 17. rođendan.

21:47

POLUVREME - 0:0!

Što se tiče broja stvorenih prilika, možda i najslabiji meč na čitavom turniru gledali smo u prvom delu finala. Španci su imali terensku inicijativu, ali nisu uspevali da ugroze Pikforda. Jedini šut u okvir gola izveo je Foden, koji je u poslednjim trenucima neuspšno pokušao da savlada Simona.

21:45

45. minut - Kejn, pa Foden!

Mogla je ovo da bude sasvim dobra prilika za Englesku, da udarac Harija Kejna sa ivice kaznenog prostora nije izblokirao Rodri. Prilikom te intervencije vezni fudbaler Mančester sitija je povredio štopera Ejmerika Laporta, nekadašnjeg saigrača i na klupskom nivou.

U nastavku akcije su Englezi prvi put ozbiljnije zapretili. Već je počela da teče nadoknada vremena kada je Fil Foden sačekao loptu na drugoj stativi i šutirao u bliži ugao, u ruke Unaija Simona.

12369676.jpg
GEORGI LICOVSKI/EPA 
21:43

44. minut - Bliži se pauza!

A na drugi deo meča će timovi izaći ofanzivnije, nadamo se. Stvarno nam je mnogo "dužno" ostalo finale Evropskog prvenstva.

21:34

35. minut - Bez šuta u okvir gola!

Gledamo fudbal već više od pola sata, a nijedna reprezentacija nije uputila u darac u okvir gola. Španci imaju incijativu i više pokušaja, ali ništa konkretno. 

12369684.jpg
FRIEDEMANN VOGEL/EPA 
21:25

25. minut - Prvi karton!

Napadač reprezentacije Engleske Hari Kejn opomenut je žutim kartonom zbog prekršaja nad Fabijanom Ruizom, na polovini terena gde je gol koji brane Španci.

21:25

Ko osvaja?

Da vas pitamo... 

Anketa

Ko pobeđuje u finalu Evropskog prvenstva?

21:21

22. minut - Bez pravih šansi!

Još nismo videli zicere pred golovima koje brane Unai Simon i Džordan Pikford. Nadamo se da će biti više uzbuđenja u narednom periodu.

21:15

Kakva ekipa!

Nekadašnji španski reprezentativci Inijesta, Ćavi i Vilja zajedno gledaju finale Evropskog prvenstva:

21:11

12. minut - Stons!

Imao je mnogo prostora ispred sebe Niko Vilijams, ali nije mogao da prođe Džona Stonsa, koji je fantastično reagovao i klizećim startom loptu izbacio u korner. Pre nego što se meč nastavi mora da se ukaže pomoć Kajlu Vokeru, koji se žali na povredu.

21:06

7. minut - Španci su uzeli loptu

Uvodni minuti finala Evropskog prvenstva prolaze u dominaciji i terenskoj incijativi reprezentacije Španije. Na samom početku meča lopta je u njihovom posedu gotovo 80 odsto.

12369665.jpg
FRIEDEMANN VOGEL/EPA 
21:00

1. minut - Počinjemo!

Pratimo finale između Španije i Engleske!

20:55

Navijači u transu!

Igrači se pripremaju polako, a navijači su spremni već satima! Ovako je na tribinama:

ANDY RAIN/EPA Navijači
20:45

Pre početka!

Pogledajte kako su se fudbaleri Španije pripremali za finale Evropskog prvenstva:

GEORGI LICOVSKI/EPA EURO Španija Engleska
20:35

Put do finala!

Španija je do meča za titulu stigla uz šest ostvarenih pobeda! Jedini su tim koji je grupnu fazu završio sa maksimalnim učinkom, iako nisu imali lak posao protiv Italije, Hrvatske i albanije. Ređali su se zatim Gruzija, Nemačka i Francuska, pa se može reći da je četa Luisa de la Fuentea eliminisala već četiri ozbiljna favorita za osvajanje turnira.

Sa druge strane, Englezima je pobeda nad Srbijom uz remije protiv Danske i Slovenije bila dovoljna za plasman u nokaut fazu. Zatim su savladali Slovačku nakon produžetaka, Švajcarsku na penale i Holandiju u 90. minutu. Nimalo ubedljivo, ali dok daje rezultate ne žale se na selektora Sautgejta.

20:30

Prethodni mečevi!

Iako spadaju u najbolje evropske selekcije, Španija i engleska godinama nisu odmerile snage. Poslednji put su se ove dve selekcije sastale 2018. godine, u okviru Lige nacija. Prvo se igralo u Engleskoj i Španija je početkom septembra bila bolja (2:1) na tom meču, a zatim su se sredinom oktobra Englezi revanširali (3:2) na gostovanju.

20:15

Iznenađenje!

Selektor Engleske Garet Sautgejt odlučio je da iz startne postave skloni Kirana Tripijea, a da mesto u timu zauzme Luk Šo. Levi bek Mančester junajteda prvi put je starter na ovom turniru, jer se pred i tokom Evropskog prvenstva mučio sa povredom. Ipak, sad će se naći na terenu i zauzeće poziciju koju je Tripije prinudno popunjavao. Videćemo da li će to iznenaditi Špance.

20:05

Šampion davno ispao...

Na EURO 2024 titulu je trebalo da brani Italija, ali taj plan nije uspeo. Ekipa selektora Lućana Spaletija ispala je od Švajcarske već na prvoj prepreci u nokaut fazi. I do nje su stigli "slučajno" - tako što su u poslednjim sekundama meča protiv Hrvatske postigli gol za izjednačenje i prolaz.

19:55

SASTAVI!

Španija: Simon - Karvahal, Le norman, Laport, Kukurelja - Rodri, Ruiz - Jamal, Olmo, Vilijams - Morata

Engleska: Pikford - Voker, Stons, Gej - Saka, Mainu, Rajs, Šo - Foden, Belingem - Kejn

19:50

Trofej!

Za ovaj pehar večeras se bore Španija i Engleska!

FRIEDEMANN VOGEL/EPA Trofej EURO 2024
19:45

Dobro veče!

Fudbaleri reprezentacija Španije i Engleske boriće se za trofej u poslednjem meču ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Ostanite uz MONDO i u tekstualnom prenosu pratite sve detalje iz Berlina, sa Olimpijskog stadiona.