Slušaj vest

Trebalo je da dolazak Ivana Perišića u Hajduk iz Splita bude najveći transfer u istoriji fudbala na prostoru bivše Jugoslavije. U rangu povratka Dejana Savićevića u Crvenu zvezdu ili Roberta Prosinečkog u Dinamo iz Zagreba. Nadali su se tome čelnici hrvatskog kluba, a među navijačima je mesecima trajala euforija jer su u iskusnom fudbaleru videli rešenje za sve svoje probleme. Pre svega post od dve decenije tokom kojeg nisu osvojili šampionsku titulu.

Ovih dana iz Hrvatske stižu informacija da je pukla ljubav između splitskog Hajduka i Perišića, pa samim tim i između iskusnog hrvatskog fudbalera i navijača najvećeg kluba sa hrvatske obale. Ima i onih koji idu toliko daleko da Perišiću žele kidanje prednjih ukrštenih ligamenata kolena, samo zato što je, kako tvrdi novi trener Đenaro Gatuzo, Ivan odlučio da napusti Split.

Navodno, Ivan Perišić doneo je odluku da do kraja letnjeg prelaznog roka promeni sredinu i više ne bude fudbaler Hajduka, kojem tokom kratkotrajnog mandata nije ponudio mnogo. Za sada se spekuliše o unosnim ponudama iz Saudijske Arabije, gde bi Perišić mogao dobro da naplati svoju blistavu karijeru i pre nego što okači kopačke o klin potpiše još jedan izuzetno unosan ugovor.

Gde je puklo?

Nakon remija Hajduka iz Splita i Lokomotive (1:1) u Zagrebu, trener Đenaro Gatuzo otkrio je javnosti šta se zapravo dešava. "Pre 20 dana došao je u moju kancelariju i rekao da bi želeo da ode. Ako neko ne želi da ostane, onda moram poštovati ostatak ekipe, a u svlačionici postoje pravila koja se moraju poštovati. Dao sam mu šansu da igra, 20 minuta, 35 minuta, 65 minuta. Ukoliko neki igrač izrazi želju da želi da ode može dovesti do krivih razmišljanja. Ovo nije zatvorena priča. On je i dalje tu", rekao je Đenaro Gatuzo, iako prosečnim ljubiteljima fudbala zvuči kao da je ljubav gotova.

Đenaro Gatuzo
EPA, Biel Alino/EFE 

Dan pred utakmicu Hajduka u Zagrebu postalo je jasno da Ivan Perišić nije važan deo tima. Đenaro Gatuzo ga nije poveo na meč, a navodno je razlog za to bila nedisciplina. Češljanjem po karijeri jednog od najboljih hrvatskih fudbalera svih vremena ispostavlja se da je on u prošlosti imao određene sukobe sa trenerima. Ipak, deluje da ovde nije bilo teških reči - samo je odlučio da ode.

Šta dalje?

Između odstranjivanja iz tima i Gatuzove konferencije nakon meča oglasio se i Perišić, kratkom porukom na Instagramu. "Danas je važna utakmica i ne pada mi na pamet da remetim momcima i klubu mir tako što ću skrenuti pažnju na sebe. Srećno celoj ekipi, a o onome što se dogodilo možemo nakon toga. HŽV", napisao je iskusni fudbal. HŽV je skraćenica slogana "Hajduk živi vječno" koji koriste navijači tima iz Splita.

MONDO/Stefan Stojanović Ivan Perišić Partizan Zvezda

Na njegovu žalost, deluje da je izgubio poverenje navijača koji su ga svojevremeno mesecima čekali da potpiše ugovor sa Hajdukom. Čini se da u čitavoj Dalmaciji niko ne bi zaustavljao Ivana Perišića kada bi krenuo da napušta Hajduk, osim možda njegovog dugogodišnjeg prijatelja Nikole Kalinića, bivšeg saigrača i aktuelnog sportskog direktora tima sa Poljuda.

Međutim, Kalinić je rastrzan između Perišića koji mu je prijatelj i Gatuza kojeg je ovo leto doveo na klupu splitskog tima, a njih dvojica očigledno ne mogu zajedno. Konkretnih ponuda za sada nema, ali nije isključen ni raskid ugovora kako bi Perišić dobio "čiste papire", a Hajduk prekidom saradnje pokušao da kupi mir za ostatak tima u veoma važnoj sezoni.

Perišićeva karijera u Hajduku!

Za reprezentaciju Hrvatske Perišić je odigrao 134 meča i postizao je neke od najvažnijih golova. Sa druge strane, nosio je dres evropskih velikana poput Borusije iz Dortmunda, Bajerna, Intera i Totenhema, osvajao titule, kupove i Ligu šampiona. Zbog svega toga je u Splitu dočekan kao najveće klupsko pojačanje u istoriji, barem dok se Ivan Rakitić nije pojavio na kapijama Poljuda nekoliko meseci kasnije. Jedini problem je što Perišić nije opravdao ni deo očekivanja.

Stigao je na šestomesečnu pozajmicu iz Totenhema, uz dogovor da će zatim potpisati jednogodišnji ugovor sa timom iz svog rodnog grada. Hajduk ga je dugo čekao jer se oporavljao od teške povrede, pa je zaigrao tek u finišu sezone, kada su Splićani već izgubili šansu da Dinamu ukradu šampionsku titulu koju čekaju od 2005. godine.

Ivan Perišić
Zvonimir Barisin / Pixel Media / Profimedia 

Ukupno je Perišić odigrao tek 12 mečeva za Hajduk - osam u prethodnoj i četiri na početku nove sezone. Za 455 minuta na terenu postigao je jedan gol, a čak i u duelima protiv prosečnih defanzivaca u hrvatskom prvenstvu delovao je nemoćno. Ivan je izgubio brzinu koja ga je nekada krasila, iako je tokom Evropskog prvenstva u Nemačkoj pokazao da u njemu još ima fudbala.

Upravo je taj turnir još jedan od razloga zbog kojeg su navijači kivni na Perišića, pa on već danima dobija uvredljive poruke na društvenim mrežama. Navijači Hajduka iz Splita, kojima je klub često iznad reprezentacije, smatraju da je Ivan Perišić iskoristio njihov voljeni tim kako bi se pripremao za nastup na kontinentalnom šampionatu. Došao je u klub koji ga nije požurivao da se vrati na teren, imao je dovoljno prostora da uhvati ritam, a bio je i na oku selektoru Zlatku Daliću koji ga je na kraju poveo na turnir. Danas u Splitu smatraju da je to bio plan Perišića od samog početka i da je fudbaler "izigrao" Hajduk i njihova enormna očekivanja.

BONUS VIDEO:

MONDO/Nemanja Stanojčić Ivan Perišić ulazi u Arenu