Slušaj vest

Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu pošto je u nedelju pobedila Hrvatsku (13:11). Na taj način, Srbija je vezala treće uzastopno olimpijsko zlato i sve je ostavila bez teksta, posebno kada znamo da su se posle Tokija oprostili naši "veličanstveni", tako da smo sa jednom novom generacijom igrača lutali prethodne tri godine i na kraju pokazali svetu da nismo zaboravili da igramo vaterpolo.

S druge strane Hrvatska i te kako ima za čim da žali. Došla je sa dve zlatne medalje osvojene 2024. godine, mučila se u grupi, pa je eksplodirala u nokaut fazi posle Srbije, ali u finalu jednostavno - pitaju se samo Srbi. Zbog toga su i njihova lica bila tužna kada su im oko vrata stavili srebrne medalje, ali na manire nisu zaboravili.

Ne pamti se kada je poraz Hrvatske protiv Srbije primljen toliko časno, da su svi igrači uz selektora Ivicu Tucka u više navrata u intervjuima posle meča ponavljali: "Čestitam Srbiji". I deluje da su to potpuno iskreno mislili.

"Prvo me pustite da čestitam ekipi Srbije", rekao je Ivica Tucak za HRT, nervozan zbog poraza svog tima: "Bila je bolji protivnik i nema šta da se kaže. Od prvog trenutka su bili koncentrisaniji, mi smo ušli s mnogo grešaka u utakmicu, pre svega u odbrani, pa se na to nadovezala i napadad. Trofeji se ne osvajaju napadom nego odbranom. Kad primiš 13 golova nemaš se čemu nadati. Ostaje žal i tuga. To je to. S druge strane treba naći snage i biti ponosan na medalju. Znate kako, srebru se ne možeš veseliti".

ANNA SZILAGYI/EPA Tužni Hrvati

Novinarka je pokušavala da ga uteši, da nađe razlog poraza u "efikasnom igraču više za Srbiju", ali Tucak je ponavljao da su bili "grozni u odbrani" i da tu nema šta više da se kaže. "Nismo zaslužili više od ovoga. Po svemu je Srbija danas zaslužila zlato i čestitam im na tome", zaključio je Tucak.

Istog raspoloženja bio je i sjajni golman Marko Bijač koji protiv Srbije nije imao svoj dan. Na konstataciju novinarke da nema šta nego čestitati Srbiji, Bijač se složio: "Jeste, nažalost, nema šta drugo nego im čestitati. Nažalost, nismo bili na nivou prethodne dve utakmice i dozvolili smo im lagane golove na početku utakmice, nije bilo dovoljno. Ostaje veliki žal, nema šta, čestitam Srbiji", ponovio je još jednom čestitku slavlni golman.

Kurir/Dado Đilas Srbija POBEDA

"Najveći problem je bilo otvaranje utakmice, bilo je 7:3 za Srbiju, pokušavali smo i borili se, čestitam svim momcima na velikom rezultatom, a za ovom utakmicom ostaje žal. Sjajna godina za nas, nakon polufinala moramo biti ponosni na nas šta smo napravili ove godine. Čestitke još jednom svima, ovo je veliki rezultat", zaključio je on.

Pogledajte i kako je izgledalo slavlje srpskih vaterpolista posle osvajanja zlatne medalje u Parizu, uz podsećanje da je selektor Uroš Stevanović uspeo da napravi moćan tim uprkos odlasku "veličanstvenih":

ANNA SZILAGYI/EPA slavlje vaterpolista srbije protiv hrvatske

Kurir/Dado Đilas Srbija dodela medalja

Kurir/Dado Đilas Dodela medalja

BONUS VIDEO:

RTS Himna Bože pravde za vaterpoliste Srbije