Slušaj vest

Čuveni trener Sven-Goran Erikson (75) otkrio je početkom januara da je smrtno bolestan i da umire. Prema  izveštajima lekara koji su brinuli o njegovom stanju, Eriksonu je tada rečeno da ima još oko godinu dana života, što je mnoge rastužilo, pa je tako Liverpul odlučio da mu ispuni veliku želju i pozove ga za svog trenera na meču legendi.

Njegovo zdravstveno stanje se iz dana u dan sve više pogoršava zbog raka gušterače i preostalo vreme želi da iskoristi sa svojom porodicom. Ipak, podeliće ga i sa ostalima, pošto je odlučio da njegovi poslednji meseci, možda i dani života, budu zabeleženi u dokumentarnom filmu. Na striming servisu "Amazon Prajm" biće predstavljen već ovog petka, a pojavili su se uveliko isečci koji pokazuju da se radi o emotivnoj ispovesti.

"Nisam bio najbolji otac, ali sada provodimo dosta vremena zajedno", kazao je Erikson iz rodnog Sunea (Švedska), dok uživa u jednostavnim stvarima sa sinom Johanom i kćerkom Linom.

"Prekrasno mesto, deluje tako smirujuće. Nalazi se ispod planine na kojoj je moj otac odrastao. Ispred je Tornsbi, gde sam ja odrastao, i Sune, u kojem sam rođen. Za jezero sam uvek mislio kako je divno mesto na kome može da se prespava. U njega se može baciti pepeo. Tu se osećam kao kod kuće...", emotivno se obraća Sven Gorak Erikson kome život svakodnevno prolazi pred očima: "To nije bio život, nego bajka. Imao sam tako divan, predobar život da sam na kraju morao platiti. Mislim da se svi bojimo smrti i umiranja, ali to su delovi života. Morate naučiti da prihvatite to".

U intervjuu koji je zabeležen za potrebe dokumentarnog filma, Eriksona su upitali i kako bi želeo da ga pamte: "Nadam se da će ljudi reći da sam bio dobar čovek, ali neće svi to govoriti. Nadam se da ćete me pamtiti kao pozitivnog tipa koji se trudio dati sve od sebe. Nemojte žaliti, smejte se. Hvala vam na svemu. Treneri, igrači, navijači, bilo je fantastično. Pazite na sebe i pazite na svoj život. I živite ga. Zbogom".

X/Printscreen/FootballJOE Sven Goran Erikson

Podsetimo, Eriksen je sa Geteborgom napravio sjajne uspehe jer je prvo osvojio dva kupa Švedske, a zatim i Kup UEFA 1982. godine. To mu je donelo proboj na tržištu jer je trenirao Benfiku, Romu, Fiorentinu, ponovo Benfiku, zatim Sampdoriju, Lacio, selekciju Engleske, Mančester siti, reprezentacije Meksika i Obale Slonovače, Lester, Guangdžou, Šangaj i Šendžen, a kraju i nacionalni tim Filipina, što mu je poslednji posao u karijeri pre pet godina.

Vredi izdvojiti i da je velike uspehe pravio u Italiji. Kao trener Sampdorije i Rome osvajao je Kup, dok je najtrofejniji deo karijere bio rad u Laciju od 1997. do 2001. godine - osvojio je titulu, dva Kupa Italije, dva Superkupa Italije, Kup pobednika kupova i Superkup Evrope. Tamo je sarađivao i sa Sinišom Mihajlovićem i Dejanom Stankovićem.

BONUS VIDEO:

MONDO Sahrana Dejana Milojevića