Slušaj vest

Tenis potresa slučaj Janika Sinera, prvog tenisera na ATP listi. Za njega se otkrilo da je dva puta bio pozitivan na doping testovima ali da mu je dozvoljeno da nastavi da se takmiči bez ikakvih posledica.

Navodno je greška bila nenamerna i krivica je njegovih fizioterapeuta, ali pravo pitanjekoje se postavlja je da li je zapravo klostebol koji mu je nađen u urinu uticao na njegove rezultate? Pošto je gotovo nepobediv ove godine i ima preko 2.000 bodova više od drugoplasiranog na ATP listi Novaka Đokovića, mnogi smatraju da jeste.

Redom su se teniseri javljali i bunili, isticali da ovo nije fer tretman, stručnjaci su se oglašavali po ovom pitanju, a kakvi su zapravo rezultati Janika Sinera ove godine kada se uporede sa prošlom? Pa. da vidimo.

POČETAK SEZONE - ODMAH RAZLIKA!

Janik Siner
DAVID GRAY / AFP / Profimedia 

Prošle godine je Janik Siner počeo takmičenje turnirom u Adelejdu, gde je došao do četvtfinala i ispao. Zatim je odigrao Australijan open, jedva je stigao do četvrtog kola i ispao. Nije tada bio ni blizu svetskog vrha, dokje 2024. preskočio Adelejd, a Australijan open je osvojio! Na putu ka prvom grend slemu imao je jako težak posaoo jer je savladao 15. na svetu KArena Hačanova, petog u tom momentu Andreja Rubljova, pa prvog tenisera sveta i branioca titule Novaka Đokovića. U finaluje dobio Danila Medvedeva u pet setova, iako je gubio sa 2:0 na startu!

POSLE TOGA - TITULE!

Janik Siner
Profimedia/William WEST / AFP 

Kada je nastavio sezonu posle Australijan opena 2023. godine izgubio je od Maksima Kresija finale Monpeljea, od Danila Medvedeva finale Roteradama, a u Marseju je u prvom meču ispao od Artura Filsa. U Indijan Velsu ga je u polufinalu savladao Karlos Alkaraz, a u Majamiju je u finalu bio bolji Danil Medvedev.

Ova godina je opet bila jasno uspešnija. Roterdam je osvojio pobedama nad Raonićem, Monfisom, Griksporom i De Minorom, u Indijan Velsu ga je u polufinalu u tri seta jedva dobio KArlos Alkaraz, a Majami je osvojio pobedama nad Griksporom, Mahačem, Medvedevom koji ga je porazio u finalu prošle godine i Medvedevom.

ŠLJAKA? I TU DOMINIRA!

Janik Siner i Karlos Alkaraz
Alain JOCARD / AFP / Profimedia 

U prošloj sezoni je na šljaci krenuo Siner od poraza od Holgera Runea u polufinalu, u Barseloni nije imao snage i predao je Lorencu Musetiju četvrfinale, a u Rimu je ispao u četvrtom kolu. Sve se završilo ispadanjem u drugom kolu Rolan Garosa. Ove godine? Druga priča. U Montekarlu je igrao polufinale i dobio je Kordu, Štrufa i Runea. U Madridu je igrao četvrfinale posle pobede nad Hačanovom, a na Rolan Garosu je stigao do polufinala i dobio jednog od najboljih šljakaša trenutno Karlosa Alkaraza u pet setova.

TROFEJ PRE VIMBLDONA

janik siner  (9).jpg
ADAM VAUGHAN/EPA 

Prošle godine je stigao do polufinala Vimbldona koje je izgubio od Novaka, a ove godine je izgubio četvrfinale od Medvedeva, Ipak prošle godine je u Hertogenbošiu dobio jedan ,meč, a u Haleu dva. Ove godine je osvojio Hale pobedama nad Štrufom,Griksporom, Žangom i Hurkačom.

PROŠLE GODINE PORAZ OD LAJOVIĆA, OVE GODINE TITULA

janik siner  (1).jpg
MARK LYONS/EPA 

Prošle godine je osvojio Toronto nakon VImbldona, ali je u Sinsinatiju izgubio od Dušana Lajovića u drugom kolu. Ove sezone je u Toronu igrao četvrtfinale koje je izgubio od Rubljova, a Sinsinati je osvojio preko Tompsona, Rubljova, Zvereva i Tijafoa. Da li mu je supstanca koju je koristio pomogla? Procenite sami.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO:

Kurir sport Đoković trenirao sa Sinerom pred Vimbldon