Slušaj vest

Osvojiti Zlatnu loptu, a biti sa Balkana? To su uspela samo dva fudbalera i to Luka Modrić i Hristo Stoičkov. Hrvatu je to uspelo 2018. godine, a najbolji fudbaler Bugarske ikada to je uradio davne 1994. godine. Nakon sjajne karijere u CSKA prešao je u Barselonu, odigrao jednu sezonu u Parmiina kraju se posle povratka u Barsu i CSKA odselio u Saudijsku Arabiju, Japan i na kraju Ameriku. A mogao je da zaigra i za Crvenu zvezdu!

Bio je poznat kao jako temperamentan igrač, a i sam je priznao da nije došao iz baš mirnodospke pozadine. Zvali su ga Bodež, a njegovo okruženje nije bilo baš akademsko. Kako kaže, imao je samo dve opcije u životu. Srećom odlučio se za fudbal.  "Imao sam dve opcije. Da postanem bandi, kradem i radim užasne stvari ili da budem fudbaler. Odabrao sam da budem fudbaler", rekao je jednom prilikom Stoičkov. 

"Razmišljao sam da napustim Bugarsku bez dozvole. Otići ću u drugu zemlju, uzeti pasoš i igrati za njih", rekao je pošto se u CSKA iz Sofije zadržao godinama pošto mu nije bilo dozvoljeno da napusti zemlju. Ipak na kraju je pao Berlinski zid, a to je otvorilo i vrata fudbalerima, pa je on mogao da gradi sjajnu karijeru u Barseloni.  Bio je najbolji strelac Evrope kada je igrao za CSKA, a najbolji igrač sveta kao fudbaler Barselone. Ipak možda mu je ipak najdraži uspeh polufinale Mundijala sa Bugarima, iako je osvojio i Ligu šampiona.

NE MOŽE BEZ SRPSKOG SLAVUJA!

MN Press Hristo Stoickov

Za Srbiju Stoičkova veže mnogo toga, a najviše - Miroslav Ilić! Čuveni Pevač ga je upoznao na jednom koncertu u Sofiji, a nakon toga je probao da ga dovede u Crvenu zvezdu! Lako je mogao Stoičkov da bude deo tima koji je 1991. godine bio šampion Evrope, a ksnije i sveta. 

"Nisam ga dovodio. Bila mi je želja da on igra u Zvezdi. Bila je 1989. kada je na mom koncertu u Sofiji jedan dečko hteo da me upozna. Bio je to najperspektivniji bugarski fudbaler a sutradan je baš bila utakmica na koju me je pozvao. Pošto ceo život pratim i volim fudbal, odmah sam rekao: 'Au, al' je ovo dobar igrač!' Seo sam u automobil, otišao u Niš po mog druga Vitka da zajedno dođemo u Bugarsku i gledamo Stoičkova. Posle toga dođem u Zvezdu kod Džaje i Cveleta i kažem im: 'Ima jedno dete u Sofiji, igra strašno. On je čudo!' U međuvremenu pao Živkov, Bugarska se otvara. Nije došao u Zvezdu. Ali ostali smo ja i Hristo drugari. Naravno. On je devedesetih godina želeo da se pobratimimo. Zvanično. A 1994, igra se četvrtfinale Kupa šampiona, on je već u Barseloni bog. Zove ženu i mene na četvrtfinale Kupa šampiona Barselona-PSV. Obilazimo supruga i ja Barselonu dva dana, a treći dan dolazimo na stadion Nou Kamp koji je krcat. Stoičkov izlazi iz tunela, i kreće da trči preko celog igrališta, mi smo bili u prvom redu, preskače ogradu sa reklamama i mi se izgrlismo. A na stadionu 120.000 Španaca koji sigurno misle: 'Ko je onaj da ga Hristo toliko ljubi?'" otkrio je pevač u razgovoru za "Nedeljnik".

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

Kurir Miroslav Ilić - Devojka iz grada