Slušaj vest

Švedski fudbalski stručnjak Sven Goran Erikson preminuo je ove srede u rodnom Suneu, posle duge borbe protiv teške bolesti. Ceo svet je u žalosti zbog legendarnog trenera, tvorca nekoliko moćnih timova, a pre svih čuvenog Lacija sa kraja 20. veka. Pod njegovim vođstvom, tim u kojem su igrali Siniša Mihajlović, Dejan Stanković, Alesandro Nesta, Huan Sebastijan Veron, Pavel Nedved, Marselo Salas, Kristijan Vijeri i drugi asovi postao je prvak Serije A 2000. godine, a na šampionskom putu igrali su nezaboravne utakmice.

Jedna od tih svakako je ona iz sezone 1998/99, u kojoj je Lacio tragično ostao bez titule. Te sezone Erikson je vodio Rimljane protiv Sampdorije, a meč na kultnom stadionu Olimpiko obeležio je Siniša Mihajlović, unikatnim het-trikom, ostvarenim golovima iz slobodnih udaraca.

Posle svakog od tri gola, Miha je odlazio do Svena Gorana Eriksona i pozdravljao se sa njim. Nažalost, sada obojica nisu među živima, jer je veliki Siniša preminuo u decembru 2022. posle višegodišnje borbe sa leukemijom. Njega je Erikson doveo u lacio 1998. insistirajući od predsednika kluba Serđa Kranjotija da plati Sampdoriji šest mililona evra. I bio je to jedan od najvažnijih poteza u formiranju tima koji je ostavio neizbrisiv trag na italijanski i evropski fudbal.

Pogledajte kako je Mihajlović tresao mrežu Sampdorije i svaki put odlazio do Šveđanina, da sa njim proslavi. 

Mihajlović je pod vođstvom Svena Gorana Eriksona eksplodirao u Italiji 1994. i bio deo tima koji je završio kao trećeplasirani na tabeli Serije A. Zato niko nije bio iznenađen zbog činjenice da ga je Šveđanin hteo i na Olimpiku, gde je Siniša zaista pisao istoriju u svetloplavom dresu.

Na dan smrti Svena Gorana Eriksona, Mihajlovićeva udovica Arijana Rapačoni Mihajlović podelila je emotivnu objavu na društvenim mrežama, fotografiju svog supruga i "Mistera", uz dva srca.