Slušaj vest

Tužne vesti dolaze pošto je u 77. godini preminuo nekadašnji fudbaler i čuveni fudbalski trener Sven Goran Erikson. U igračkoj karijeri je bio desni bek i nije ostavio veliki trag, ali je kao trener briljirao. Počeo je u Degeforšu, vodio Geteborg, a onda se preselio u inostranstvo gde je redom vodio velikane. Bio je trener Benfike, Rome, Fiorentine, Sampdorije, Lacija, Mančester sitija, Lestera, a imao je i neverovatnu selektorsku karijeru. Vodio je Englesku, Meksiko, Obalu Slonovače i Filipine. 

Erikson je preminuo u rodnom Suneu gde je proveo poslednje dane sa porodicom. Pre godinu dana se oglasio i izašao u javnost sa informacijama da je teško bolestan, da ima rak i da je stanje neizlečivo. Pre nekoliko dana je takođe imao obraćanje gde je najavio da su stigli poslednji dani. 

"Sven Goran Erikson je preminuo. Nakon duge bolesti umro je ovog jutra u svom domu okružen porodicom. Za njim žale ćerka Lina, sin Johan sa ženom Amanom, unuka Skaj, otac Sven, devojka Janiset sa sinom Alsidesom, brat Lars Erik sa suprugom Jumnong. Porodica moli da se poštuje želja da žale u privatnosti", navodi se u saopštenju porodice. 

X/Printscreen/FootballJOE Sven Goran Erikson

Navijači u Srbiji Svena Gorana Eriksena najviše pamte po periodu kada je od 1997. do 2001. vodio Lacio. Imao je sjajan odnos sa Sinišom Mihajlovićem, doveo je Dejana Stankovića u klub i sa njima osvajao trofeje. Sa Geteborgom je uzeo dva kupa Švedske i Kup UEFA, sa Benfikom tri prvenstva, jedan kup i igrao je dva evropska finala. U Romi i Sampdoriji je uzeo po kup, a sa Laciom jednu Seriju A, dva kupa, dva superkupa Italije, Kup pobednika kupova kao i UEFA Superkup.

(MONDO, N.L.)