Slušaj vest

Fudbalski savez Srbije morao je da donese važne odluke nakon neuspeha na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj ovog leta - selektor Dragan Stojković Piksi sačuvao je posao i krenuo u rekonstrukciju nacionalnog tima, a otkazi su uručeni dosadašnjem generalnom sekretaru Jovanu Šurbatoviću i Miroslavu Tanjgi, direktoru za sportska pitanja.

Šurbatović se oglasio odmah u utorak, a Tanjga je u sredu nešto opširnije govorio o situaciji u FSS i posebno o selektoru Stojkoviću. Optužio je Piksija da nije stručan, da ima prenaglašen ego, da se okružio ljudima koji mu se ne suprotstavljaju, da je samozaljubljen i da se bavio kadriranjem u Fudbalskom savezu Srbije!

"Radi zaštite ličnog i profesionalnog integriteta, kao i integriteta FSS ili bar onoga što je od njega ostalo, primoran sam da reagujem i podsetim javnost da je rezultat ostvaren u Nemačkoj za nas bio katastrofalan. O tome sam javno govorio pred nadležnim telima FSS i srpskim medijima, jer je to nepobitna istina, što mi je uzeto za greh“, napisao je Miroslav Tanjga u procu dostavljenoj SportKlubu i dodao: "Taj neuspeh ne može da se brani ucenama, već preuzimanjem lične odgovornosti bez obzira na visine ugovora selektora i njegovih direktora. Sujeta, osionost i nedostatak samokritike preplaćenih 'stručnjaka' dovela je do toga da nam se najbolja selekcija za kratko vreme prepolovi. Igrači su bili i ostaju žrtve njegove nestručnosti i arogancije."

MN Press Dragan Stojković Piksi

Nekadašnji fudbaler bio je još direktniji kada je pomenuo selektora Srbije. "On se nažalost najmanje bavio trenerskim poslom, igračima i taktikom, a najviše kadrovanjem u savezu. Svuda je video zaveru, sklanjao je sve koji ne misle kao on, a okružio se ljudima koji ga zovu 'Mister' i koji hrane prenaglašen ego. I uvek su drugi krivi, svi osim njega", poručio je Tanjga i dodao: "Razočaran sam nedostatkom autoriteta predsednika i članova IO da se suprotstave samovolji i ucenama egocentričnog i samozaljubljenog selektora. Kao neko ko se tek vratio u srpski fudbal osećam se zatečeno načinom na koji savez u Srbiji funkcioniše, gde se selektor ponaša kao predsednik saveza, a članovi IO kao puki poslušnici i dizači ruku. Očigledno je da smo za loše rezultate u Nemačkoj jedino krivi generalni sekretar i ja. Ako će ta odluka spasiti srpski fudbal ja sam spreman da platim tu cenu."

Na kraju, doskorašnji zaposleni u Fudbalskom savezu Srbije poželeo je sreću reprezentaciji. "Definitivno, mi imamo odlične igrače, ali i katastrofalno stručno vođenje. Fudbalska javnost to dobro prepoznaje, za razliku od profesionalnih dizača ruku koji to ne znaju, ne žele ili ne smeju da vide. Reprezentativcima želim sreću i uspeh u Ligi Nacija!"

(SportKlub/MONDO/D. N.)

Bonus video:

MONDO/Milutin Vujičić Zamišljeni piksi zapisuje na treningu