Slušaj vest

Fudbalska asocijacija (FA) Engleske objavila je da bi igrač Totenhema Rodrigo Bentankur mogao da dobije kaznu zabrane igranja od šest do 12 utakmica. Razlog je izjava koju je vezista engleskog kluba dao u poslednjem intervjuu, a odnosila se na njegovog klupskog saigrača. 

Naime, Bentankur  je govoreći o reprezentaciji Južne Koreje na jednoj urugvajskoj televiziji imao neprimeren komentar - rekao je da Hjung Min Son i njegovi saigrači izgledaju isto. Na taj način je igrač Totenhema prekršio pravilo Premijer lige koje se odnosi na nedolično ponašanje. Samim tim, oglasila se i FA: "Teško kršenje, jer je uključeno upućivanje, bilo izričito ili implicitno, na nacionalnost i/ili rasu i/ili etničko poreklo", navodi se u saopštenju. 

Bentankur ima rok do 19. septembra da odgovori na tužbu. A, u međuvremenu se vezista Totenhema izvinio saigraču: "Soni, brate! Žao mi je zbog onoga što se dogodilo, bila je to neukusna. Znaš da te volim i nikad te ne bih omalovažavao ili povredio, tebe ili bilo koga. Volim te, brate", poručio je Bentankur južnokorejskom igraču.

Šala je dobila velike razmere

U međuvremenu se oglasila i dobrotvorna organizacija "Kik it aut" za borbu protiv diskriminacije i saopštila je da je primila veliki broj pritužbi na Bentankurovo rasno vređanje, pa se tako pokrenulo "šire pitanje koje snažno utiče na istočnu Aziju i šire zajednice". 

Ipak, Soni je stao u zaštitu svog saigrača i naveo: "Razgovarao sam sa Bentankurom. napravio je grešku, on to zna i izvinio se. Nikada ne bi namerno rekao nešto uvredljivo, mi smo braća i ništa se nije promenilo", rekao je Soni

BONUS VIDEO: 

MONDO/Milutin Vujičić Fudbalska revolucija u Kataru 2