Slušaj vest

Fudbalska reprezentacija Savezne Republike Jugoslavije tog marta 1999. godine bila je okupljena na Paliću, tada bazi "Plavih". Dejan Stanković bio je biser domaćeg i evropskog fudbala, bez svesni težine političke situacije i pretnje NATO bombardovanjem.

SR Jugoslavija trebalo je 27. marta da igra protiv Hrvatske u Beogradu, ali je taj meč bio odložen zbog početka NATO agresije 24. marta. Četiri dana kasnije, za 31. mart zakazan je bio duel Jugoslavije i Makedonije, ali ni on nije bio odigran.

Dejan Stanković je vest o odlaganju utakmica isprva shvatio kao šansu da odmori i da iskoristi nekoliko dana za predah, pa i provod u Beogradu, gde je tada dolazio iz Italije, kao igrač Lacija. A, onda su ga "zaledile" reči Dragana Stojkovića Piksija, tadašnjem kapitena nacionalnog tima.

Ovako su u Stankovićevoj autobiografiji opisani ti momenti.

"I danas mislim da je za Mihu i mene sve krenulo nizbrdo tog 24. marta kada je počelo bombardovanje Srbije, Beograda. Okupili smo se pred meč sa Ircima na Paliću. Reprezentacija. Završili smo trening, ja legao da spavam. Piksi Stojković me budi: Hajde mali zovi ženu, pokupiće je moja supruga pa idemo u Mađarsku, da letimo svako svojoj kući" - rekao je Piksi.

  • Nema utakmice?
  • Nema.
  • Super, imam dva tri dana slobodno.
  • Mali, gledaj Dnevnik, jesi lud.
  • Imam dva, tri dana da se izludujem u Beogradu.
  • Čuješ li ti šta ti govorim, bombardovaće nas – povišenim tonom ga je "otreznio" Piksi.

Te reči su zaista delovale na Stankovića kao kofa hladne vode. Iz Palića je krenuo ka Budimpešti, iz glavnog grada Mađarske za Švajcarsku i Cirih, a odande u Torino.

Svi kukaju, plaču, ne veruju

Dejan Stanković Dragan Stojković Piksi
MN Press 

"Dođem u hotel, upalim TV, a svuda gori. Ne znam šta da radim. Zovem prijatelje u Rimu koji su u ambasadi. Tamo svi kukaju, plaču, ne veruju šta se događa. Crn, crn period, katastrofa. Nije mi bilo ni do čega. Mart, april, maj…Miha i ja nosimo majice sa natpisom ”target” i ”peace no war”. Ne znam koliko je to značilo", ne zaboravlja Stanković.

U svlačionici Lacija trener je bio veliki Sven Goran Erikson. Ovako je Šveđanini razgovarao sa Stankovićem, Mihajlovićem i sa ekipom o agresiji. "Rat je blizu nas, ali nas taj rat ne treba da zanima. Naš rat je tamo na terenu, gledaćemo da poštujemo naša dva igrača", govorio je Erikson.

Kurir televizija DEJAN STANKOVIĆ O NOVAKU ĐOKOVIĆU: Presrećan sam što živim u njegovoj eri, takav se ambasador naše zemlje NEĆE OPET RODITI!