Slušaj vest

Vozač Ferarija Šarl Lekler osvojio je "pol" poziciju za Veliku nagradu Azebejdžana pošto je danas odvezao najbrži krug (1:41,365 minuta) ulicama Bakua u šampionatu Formule 1. To je četvrti put zaredom da je Lekler najbrži u Azerbejdžanu, a uz njega u prvom redu stajaće vozač Meklarena Oskar Pjastri koji je za tri desetinke bio sporiji.

Treće vreme ostvario je Karlos Sainc (Ferari), potom slede Serhio Perez (Red Bul) i Džordž Rasel (Mercedes), dok tek potom dolazi lider šampionata Maks Ferstapen (Red Bul). Ako mislite da su kvalifikacije za njega bile katastrofalne, šta tek reći za Landa Norisa. Vozač Meklarena, drugoplasirani u šampionatu, ispao je već u prvom krugu kvalifikacija i na kraju je zauzeo tek 17. mesto i jasno je da ga čeka jezivo težak zadatak u Bakuu.

Sve to dešava se nakon odluke o ukidanju "papaja pravila" u Meklarenu. Preciznije, Meklaren je odlučio da do kraja sezone pruži bezrezervnu podršku Norisu i da i rezultate njegovog kolege Oskara Pjastrija podredi njemu, što nije bio slučaj sve do sada. Štaviše, bilo je i ozbiljne svađe u Meklarenu zbog toga što je Noris morao da "pušta" Norisa. Ukidanje "papaja pravila" za sada nije dalo nikakav elan Norisu i upravo bi u Bakuu mogao da se pomiri sa time da neće osvojiti titulu.

Dodajmo i to da su se u najboljih deset plasirali još i Luis Hamilton (Mercedes), Fernando Alonso (Aston Martin), kao i dva Vilijamsa - Franko Kolapinto i Aleksander Albon. Ovog vikenda će takođe za Has voziti Oliver Berman umesto Kevina Magnusena, a 11. mesto svakako je dobar signal za ugovor uoči naredne sezone.

Trka je na programu u nedelju od 13 časova, a podsetimo da se nakon toga vozi još sedam trka. Trenutno, Maks Ferstapen vodi u šampionatu sa 303 boda, a na drugom mestu je Lando Noris sa 241.

BONUS VIDEO:

Privatna arhiva F1, A1