Slušaj vest

Fudbaleri Crvene zvezde počinju takmičenje u Ligi šampiona utakmicom protiv Benfike, u četvrtak (18:45) u Beogradu. Trener Vladan Milojević još jednom je crveno-bele uveo u elitno društvo evropskog fudbala, a sada će u potpuno novom formatu pokušati da nadmaši prethodna dva učešća. Za to će mu biti potrebno mnogo uspeha...

Prvu priliku imaće protiv portugalskog tima, nekadašnjeg šampiona Evropa i jednog od najkvalitetnijih rivala u ovogodišnjem takmičenju. Portugalci će u Beogradu biti favoriti, ali to neće pokolebati Milojevića, njegov stručni štab i tim koji će izvesti na teren. Veruje trener Zvezde da njegova ekipa ima šanse.

Pokazao je to i na konferenciji za štampu dan pred utakmice. "Nemamo mi čega da se plašimo. Pitali ste me da li se plašim Liverpula jer su pobedili Maribor 7:0, sećam se. Pa šta ako izgubimo?", rekao je Milojević novinarima beogradskih redakcija, dok je uz njega sedeo napadač Bruno Duarte.

U skaldu sa tom najavom trebalo bi pogoditi sastav Crvene zvezde. Na golu crveno-belih sasvim sigurno biće oporavljeni Omri Glazer, koji je dugo mučio muku sa povredama. Ipak, sada je u punom trenažnom procesu, hvata i takmičarski ritam, pa će na stadionu "Rajko Mitić" biti jedan od važnijih aduta srpskog šampiona.

Ispred njega očekuju se kapiten Uroš Spajić i Naser Điga, junak dvomeča protiv Bode Glimta u plej-ofu za Ligu šampiona. Oni su propustili prethodni prvenstveni meč, verovatno da bi se malo odmorili za Benfiku i protiv portugalskog tima pružili najbolju partiju u sezoni. Sa desne strane štoperskog tandema će biti sve bolji Ognjen Mimović, dok na levom boku Seol Jung Vu ima prednost u odnosu na Milana Rodića. Reprezentativac Južne Koreje sve je bolji, a veruje se i da bi ritmu utakmice mogao da se prilagodi mnogo lakše od iskusnog Rodića koji je bio deo tima u prethodne tri sezone u Ligi šampiona.

Mesta centralnih veznih zauzeće dva igrača koji su tokom leta stigli u klub. Veliki navijači Crvene zvezde od malih nogu, reprezentativac Slovenije Timi Maks Elšnik i reprezentativac Bosne i Hercegovine Rade Krunić moraće da se bore za prevlast na sredini terena, a upravo bi tu mogla da se vodi najbitnija borba tokom svih 90 minuta. Ispred njih će nastupiti Mirko Ivanić, zamenik kapitena u aktuelnom timu Crvene zvezde i jedan od najbitnijih igrača za čitav tim. Većina Zvezdinih akcija zavisiće upravo od Ivanića, pa se navijači nadaju da će imati svoj dan.

Male su šanse da od prvog minuta vidimo Nemanju Radonjića, mnogo veće da u nekom trenutku zameni Pitera Olajinku na levom boku i da promenama ritma, energijom i brzinom donese Zvezdi dodatne opcije za napad na Portugalce. Samim tim Nigerijac je gotovo pa siguran u startnoj postavi. Na suprotnom boku će Zvezdinu publiku dizati na noge krilni napadač Silas, igrač od 10.000.000 evra. On je na pozajmici iz Štutgarta, a navijači još nisu videli ni delić talenta zbog kojeg će crveno-beli narednog leta imati priliku da obore klupski rekord.

Što se tiče napada - Bruno Duarte dobio je prednost u odnosu na Šerifa Endiajea. Pre svega, Brazilac mnogo bolje poznaje fudbal u Portugalu, govori istim jezikom kao i većina protivničkih igrača, a i u dobroj je formi pa bi mogao da našteti favorizovanom protivniku. Kroz karijeru je već znao da pogodi protiv Benfike - jednom u prvenstvu, jednom u kupu - ali iz sedam utakmica ima dva remija i pet poraza, bez pobede!

Dakle, da rezimiramo, očekivani sastav Crvene zvezde je: Glazer - Mimović, Điga, Spajić, Seol - Elšnik, Krunić - Silas, Ivanić, Olajinka - Duarte.

Bonus video:

Kurir Slavlje Zvezde posle plasmana u LŠ