Slušaj vest

Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde u ponedeljak (19:00) igraju 174. večiti derbi u prvenstvu, a crveno-beli u ovaj meč ulaze sa ulogom favorita. Ako se to tako može nazvati u najbitnijem meču srpskog fudbala - pošto takve mečeve često ne odlučuju ni položaji na tabeli, ni kvalitet igračkog sastava već samo inspiracija, borbenost i prstohvat sreće

Ipak, postoje neke činjenice koje je teško sakriti pred okršaj dva najveća srpska tima. Pored toga što ima bodovnu prednost na tabeli i što učestvuje u Ligi šampiona ove sezone, Crvena zvezda je i znatno skuplji tim od Partizana. O tome je na konferenciji za medije pred meč govorio i Aleksandar Stanojević, trener crno-belih.

"Ja ne znam za cifre, niti sam razmišljao na tu temu. Zvezda pravi tim za Ligu šampiona, to je njihova stvar i njihova mogućnost. Derbi je jedna posebna utakmica. I ranije se dešavalo da neko uloži više, neko manje. Nama je bitno da kada uložimo, napravimo strategiju. Novac znači, pomaže, ali ako napraviš pravu strategiju, pravu priču, možeš da budeš konkurentan", rekao je trener Partizana i tako pokušao da "izbriše" finansijske razlike.

Pre samo nedelju dana pisali smo o ogromnoj razlici u vrednosti igračkog kadra dva srpska tima. Crvena zvezda je u tom trenutku bila najskuplji tim na prostoru bivše Jugoslavije, dok je Partizan po vrednosti bio bliži Tekstilcu iz Odžaka nego svom najvećem rivalu. U međuvremenu je situacija postala još lošija po Partizan...

Ogromne razlike u vrednosti igrača!

Podsećamo, specijalizovani sajt "Transfermarkt" nedavno je procenio vrednost igračkog kadra Crvene zvezde na 77,5 miliona evra, a zatim su tu bila tri hrvatska kluba. Dinamo iz Zagreba imao je vrednost od 73,15 miliona, Hajduk oko 50 miliona, a Rijeka 34,5 miliona. Petoplasirani je Partizan, koji je u vreme pisanja našeg prethodnog teksta bio vredan "samo" 31,85 miliona evra.

Pošto je fudbalsko tržište "živo" i situacija se stalno menja, "transfermarkt" pokušava da prati trendove i da redovno menja cene igrača kako bi dao što verodostojniju sliku njihove tržišne vrednosti. Neke promene izvršene su prethodnih dana, pa je tako Crvena zvezda sada još skuplja od Partizana!

Aktuelna vrednost igračkog kadra Crvene zvezde iznosi 78,55 miliona, dok je Partizan izgubio na vrednosti i pao ispod 30 miliona! Vrednost igračkog kadra koji Aleksandar Stanojević ima na raspolaganju po mišljenju ovog specijalizovanog sajta iznosi samo 29 miliona evra! Brojke su neumoljive - Zvezdu tek 450.000 deli od 50 miliona skupljeg tima nego što je Partizanov.

Šta se menjalo u Partizanu tokom poslednjih sedam dana?

Poslednji presek stanja pokazuje da je situacija u Partizanu veoma loša - samo trojici fudbalera povećane su cene na sajtu "transfermarkt". Cena golmana Aleksandra Jovanovića podignuta je sa 1.200.000 na 1.500.000 evra, Mario Jurčević je sa 350.000 podignut na 500.000, a Nemanja Trifunović sa 300.000 na 600.000 evra. Sa druge strane, mnogo je više onih koji su sada jeftiniji na tržištu...

Procenjena vrednost na tržištu smanjena je za golmana Miloša Krunića, defanzivce Nihada Mujakića i Milana Lazarevića, vezne igrače Stefana Kovača, Loenarda Ovusua, Frenka Kanutea i Jung Džun Goha. Sada je najvredniji igrač crno-belih Mihajlo Ilić (4 miliona evra), koji igra na pozajmici iz Bolonje i verovatno neće ostati u klubu na kraju sezone. Iza njega su Gajas Zahid (dva i po miliona) i Stefan Kovač (dva miliona).

Šta se menjalo u Zvezdi tokom prethodnih sedam dana?

Kao što smo već rekli, Zvezda je uvećala svoju razliku u odnosu na Partizan, a to je pre svega postigla skokom procenjenih vrednosti nekoliko svojih igrača. Podignute su cene golmana Marka Ilića, štopera Vanje Drkušića i Nasera Đige, bekova Ognjena Mimovića i Seola Jung Vua, veznog igrača Timija Maks Elšnika, krila Felisija Milsona i Lazara Jovanovića, kao i napadača Bruna Duartea. Đigina i Mimovićeva cena podignuta je za po 1.500.000 evra, Milsonova i Duarteova za po miliona, dok su Drkušić i Elšnik skuplji za po pola miliona.

Bilo je i fudbalera kojima je smanjena cena - pored imena Milana Rodića sada piše milion umesto 1.200.000, dok je Aleksandra Katai sa 1.300.000 takođe "pao" na milion. Ipak, ove dve cene nisu previše ugrozile tržišnu vrednost celog tima, a bile su i potpuno očekivane imajući u vidu godine i sve manju ulogu dvojice pomenutih fudbalera.

Ko je sada najskuplji u ligi?

Lista najskupljih fudbalera u Superligi Srbije izgleda potpuno neverovatno - na prvih 11 mesta nalaze se desetorica igrača Crvene zvezde i samo jedan Partizana. Prvi je Silas, koji dres Zvezde nosi kao pozajmljeni igrač Štutgarta, a crveno-beli će moći narednog leta da ga otkupe za 10.000.000 evra - na koliko ga ceni i "transfermarkt".

Iza njega su na listi Piter Olajinka i Rade Krunić čija je vrednost procenjena na šest miliona, zatim Mirko Ivanić, Felisio Milson i Omri Glazer koji su procenjeni na pet miliona, dok Vanja Drkušić i Bruno Duarte vrede po četiri miliona. Na četiri miliona evra procenjen je i Mihajlo Ilić koji kao pozajmljeni fudbaler Bolonje nosi dres Partizana, a iza njega su Šerif Endiaje i Naser Điga, procenjeni na 3,5 miliona evra.

Na 12. mestu nalazi se golman TSC-a Veljko Ilić koji je procenjen na tri miliona evra, vrednost Nemanje Radonjića je 2,8 miliona, a onda slede još trojica igrača tima iz Bačke Topole. Aleksandar Ćirković, Miloš Pantović i Prestiž Mbongu procenjeni su na po dva miliona i 700.000 evra. Najskuplji igrač Vojvodine je Njegoš Petrović koji košta 2.500.000 evra, a istu vrednost imaju i Ifet Đakovac, Timi Maks Elšnik, Ognjen Mimović, Gajas Zahid, Vladimir Lučić i Andrija Radulović. Ujedno, to su i svi igrači u Superligi procenjeni na preko dva miliona evra.

Bonus video:

Kurir televizija Delije pevale o večitom derbiju