Slušaj vest

Završen je još jedan letnji prelazni rok u Srbiji tokom kog su po običaju najviše pažnje privukli transferi koje su pravili naši najveći klubovi Crvena zvezda i Partizan. I jedni i drugi su doveli veliki broj igrača, istovremeno je dosta fudbalera i odlazilo sa Marakane i iz Humske, međutim kada se podvuče crta - ispada da je razlika između "večitih" nikada veća.

Prema podacima specijalizovanog sajta "Transfermarkt", Zvezda u ovom trenutku ima duplo vredniji tim od Partizana, što je slučaj kakav se ne pamti u našem fudbalu. Navikli su nas Zvezda i Partizan da je razlika između njih mala, da su zbog toga i šampionske trke uvek udvoje, međutim sada je već očigledno da su se crveno-beli ozbiljno odlepili od najvećeg rivala. I to je na neki način ogroman problem srpskog fudbala.

Razlika se najbolje videla upravo u završnici letnjeg prelaznog roka kada je Zvezda dovela tri kapitalca za Ligu šampiona (Rade Krunić, Nemanja Radonjić i Silas), dok je sa druge strane Partizan ugovorio dolaske anonimusa (Marko Kerkez i Pape Furer). To je samo uvećalo pomenutu razdaljinu koja postoji između njih kada je u pitanju vrednost tima.

Crvena zvezda nikad nije imala skuplji tim

20240828npSpajic13.jpg
Nebojsa Parausic/© MN press, all rights reserved 

Specijalizovani sajt "Transfermarkt" trenutno procenjuje vrednost igrača Crvene zvezde na čak 77,5 miliona evra. Nikada u svojoj istoriji (bar od kada postoji pomenuti algoritam za procenu vrednosti fudbalera) Zvezda nije imala skuplji tim, a jedan od razloga je i dolazak Silasa iz Štutgarta. Istina, stigao je na pozajmicu, ali njegova vrednost od deset miliona evra odgovara i otkupnoj klauzuli iz njegovog ugovora koju će crveno-beli moći da plate na kraju sezone. Ne treba ponavljati da bi u slučaju kupovine postao i najskuplji fudbaler na ovim prostorima.

Zvezda je "prešišala" sve klubove u Srbiji i ima duplo veću vrednost od svog prvog sledećeg pratioca Partizana, dok je možda i prvi put od kada postoji "Transfermarkt" uspela da istisne i Dinamo Zagreb. "Modri" trenutno imaju vrednost od 73,15 miliona evra i njihov najvredniji fudbaler je Martin Baturina (čak 20 miliona evra), a tokom leta nisu mnogo trošili i potrošili su svega pet miliona evra na pojačanja.

Drugi najvredniji klub na prostorima bivše Jugoslavije je Hajduk iz Splita čija vrednost fudbalera prelazi tek nešto preko 50 miliona evra, a daleko od njih je četvrtoplasirana Rijeka (34,5 miliona evra).

Partizan bliži Tekstilcu nego Zvezdi

fk partizan
Marko Metlas/© MN press, all rights reserved 

Peti najvredniji tim na prostorima bivše Jugoslavije je Partizan. Njegovi igrači "teže" svega 31,85 miliona evra, što je zaista za brigu - posebno u poređenju sa najvećim rivalom Crvenom zvezdom. Nakon čak sedam uzastopnih šampionskih naslova koji su završile na "Marakani", sve veći problemi za Partizan pojavljuju se i na evropskoj sceni, dok su tu i finansijske muke, sve lošiji rad omladinske škole, nezadovoljstvo navijača zbog uprave...

Nakon prodaje Saldanje (ispod cene, za pet miliona evra u Ferencvaroš), najvredniji igrač Partizana je pozajmljeni fudbaler Bolonje - Mihajlo Ilić (četiri miliona evra). Mladi štoper se vratio u Partizan na pozajmicu i gotovo da ne postoji šansa da će i posle ove sezone ostati u Humskoj, dok ostali igrači koje crno-beli imaju na "lageru" ne obećavaju ozbiljniju zaradu.

To je uticalo da se TSC približi na manje od četiri miliona po vrednosti tima (27,95 miliona), a koliko je velika razlika u odnosu na Crvenu zvezdu - najbolje govori podatak da su crno-beli bliži Tekstilcu (3,89) nego "večitom" rivalu.

Partizan mora da podigne kriterijume i da se ne zadovolji prosečnošću, zbog toga i jeste velikan.

Kako je Zvezda ovoliko pobegla Partizanu?

Crvena zvezda ima najskuplji tim u istoriji, Partizan ni blizu
Dusan Milenkovic/ATAIMAGES 

Crvena zvezda je prethodnih godina ogroman novac zaradila od učešća u UEFA takmičenjima, ali i od prodaje svojih fudbalera. Tako su tokom leta zaradili čak 25 miliona evra i dobar deo tog kolača uložili su u pojačanja, dok u ovom trenutku Partizan ipak "obrće mnogo manje keša". Zaradili su šest, a investirali manje od četiri, pa su im se tu približi i TSC, Vojvodina...

Inače, pre samo godinu dana vrednost tima Crvene zvezde bila je 65,83 miliona evra, a Partizana oko 38 miliona. To će reći da su crveno-beli svoju vrednost uvećali za 18%, a Partizanova je pala za 16,5 odsto - najviše u Srbiji. Situacija je još ozbiljnija ako se vratimo na septembar 2022. godine, Zvezdina vrednost je tada bila 54,75 miliona evra, a Partizanova 36,74. Upravo u te dve godine napravljen je neverovatan zaostatak koji apsolutno mora da stavi rad u Partizanu pod lupu.

BONUS VIDEO:

Kurir Marakana grmi pred meč Zvezda - Bode