Slušaj vest

Crvena zvezda je lider na tabeli Superlige, učesnik Lige šampiona i gotovo 50.000.000 evra skuplji tim od Partizana, ali sve to pada u vodu kada se "večiti derbi" srpskog fudbala. Crno-beli će u Humskoj, na terenu koji su u noći između subote i nedelje uništavali huligani, dočekati najvećeg rivala i pokušati da se trijumfom vrate u šampionsku trku. Zvezda će, sa druge strane, probati da stvori dodatnu razliku protiv Partizana koji ima svoje dileme.

Čini se da Vladan Milojević ima igračku kadar sposoban za to. Iako je povreda Ognjena Mimovića stvorila dva problema u crveno-belom taboru, pa se sada misli i o njegovom mestu na terenu i o bonus igraču koji će ga zameniti u startnoj postavi, aktuelni šampion ove sezone deluje mnogo bolje od svog najvećeg konkurenta.

Ujedno, najveći znak pitanja kod Milojevićevog izbora tima za meč u Humskoj je odbrana. Deluje da će oba problema Vladan Milojević pokušati da reši jednom igračem - Stefanom Lekovićem. Štoper koji je prethodnu sezonu proveo na pozajmici u rezervnom timu Viljareala ubedljivo je najbliži startnoj postavi kao drugi bonus. To će značiti i promenu formacije.

Ognjen Mimović
Marko Metlas/© MN press, all rights reserved 

Na golu će ponovo biti Omri Glazer, a ispred njega ovog puta trojica defanzivaca. Naser Điga igraće desno, Uroš Spajić levo, a Stefan Leković u sredini. Na terenu će biti još jedan defanzivac, alli njegova uloga će biti nešto drugačija. Pošto se očekuje da reprezentativac Južne Koreje Seol Jung Vu bude spreman za utakmicu, on će zauzeti mesto uz desnu aut-liniju. Na drugom beku bi, prinudno, morao da se nađe Piter Olajinka koji je ranije u Zvezdi već pokazao da mu uloga vingbeka nije strana.

Vezni red će činiti Rade Krunić i Timi Maks Elšnik, dok je mesto ispred njih namenjeno Mirku Ivaniću. Biće to nešto drugačija uloga nego što je navikao, ali sa dovolkno prostora da se izvlači na levu stranu terena, kombinuje sa Olajinkom i bude pretnja po gol. Kada ne bude levo, Ivanić će igrati iza dvojice napadača, što nije često bio slučaj na početku nove sezone.

Mirko Ivanić
Marko Metlas/© MN press, all rights reserved 

Jedno mesto u napadu rezervisano je za klasičnog napadača, pa će Vladan Milojević odlučivati da li će to biti Bruno Duarte ili Šerif Endiaje. Brazilac sa italijanskim pasošem za sada je u prednosti, ali ne bi bilo iznenađenje da Senegalac zauzme mesto u timu pre svega zbog fizičke snage koja će biti neophodna za borbu protiv Partizanovih defanzivaca.

Da zaigraju u tandemu verovatno nije moguće. Ostanak na klupi jednog od dvojice napadača koje Vladan Milojević ima na raspolaganju znači i otvaranje pozicije za Silasa, koji bi brzinom mogao da donese potpuno novu dimenziju napadima aktuelnog šampiona. On bi modifikovao poziciju u odnosu na ono što je do sada igrao, približio bi se golu i pokušavao bi da napadne prostor iza leđa poslednje linije kada god Partizan izađe visoko.

Dakle, da rezimiramo, očekivani sastav Crvene zvezde je: Glazer - Điga, Leković, Spajić - Seol, Krunić, Ivanić, Elšnik, Olajinka - Silas, Duarte.

Bonus video:

Kurir Slavlje Zvezde posle plasmana u LŠ