Slušaj vest

Mladi italijanski fudbaler Danijel Maldini (23) debitovao je za "A" reprezentaciju svoje zemlje i na taj način ispisao istoriju tog nacionalnog tima. On je sin slavnog Paola Maldinija (56), jednog od najboljih defanzivaca u istoriji, i unuk pokojnog Ćezara Maldinija (1932-2016), takođe bivšeg defanzivca reprezentacije. I nikad se nije dogodilo da deda, sin i unuk igraju za nacionalni tim do porodice Maldini.

Za razliku od svog oca, koji je 126 puta igrao za Italiju od 1988. do 2002. i dede, koji je 14 puta igrao za Italiju od 1960. do 1963, Danijel Maldini igra na poziciji ofanzivnog veziste. I još jedna je važna razlika među njima. Deda Ćezare postao je reprezentativac igrajući za Milan od 1954. do 1966, sa tim klubom 1963. bio prvak Evrope. Otac Paolo postao je reprezentativac takođe nastupajući još duže za Milan (1984-2009), jer ni za jedan drugi tim nije ni igrao, dok je sa roso-nerima čak pet puta bio prvak Evrope. A Danijel gradi svoj put daleko od San Sira, jer je pozvan u reprezentaciju kao igrač Monce.

Iako je ponikao u klubu svog oca i dede, Danijel Maldini je nakon debija i gola za prvi tim Milana 2022. odlazio na pozajmice u Speciju, Empoli i Moncu, klub čiji je vlasnik porodica Berluskoni, na osnovu ideje slavnog Silvija Berluskonija, koji je i stvorio moćni Milan krajem osamdesetih i devedesetih.

Pod vođstvom trenera Alesandra Neste, a na oduševljenje izvršnog direktora Monce Adrijana Galijanija, koji je takođe stvarao imperiju roso-nera, Danijel je igrama u Seriji A zadovoljio ukus selektora Lučana Spaletija, koji ga je zato ovog oktobra i uvrstio u tim u Ligi nacija. Iako su i u Milanu pomislili da on nema kvalitet da bude prvotimac poput svog oca i dede, očigledno je da dokazuje suprotno.

Danijel Maldini debitovao je u ubedljivoj pobedi protiv Izraela (4:1), tako što je u 74. minutu ušao u igru umesto Đakoma Raspadorija. Kada je njegov sin kročio na teren, otac Paolo bio je veoma ozbiljan i fokusiran na meč, dok je igračeva majka, nekadašnji model iz Venecuele Adrijana Fosa sa puno ponosa izvadila telefon i uslikala taj trenutak.

Zvali ga u drugu reprezentaciju, nije hteo ni da čuje

Adrijana Fosa žena Paola Maldinija, majka Danijelea Maldinija
EPA, PERI-DI MEO/ANSA FILES 

"Bilo je veoma emotivno, veoma sam srećan zato što sam ušao u igru i što je sve proteklo dobro. Drago mi je i zato što su moji roditelji bili su, razgovaraću sa njima kada dođem kući. Ovaj debi posvećujem svojoj porodici i prijateljima, onima koji me vole", kazao je mladi Danijel Maldini (23).

Zanimljivo je to da je zbog nacionalnosti svoje majke Maldini junior imao šansu da igra i za reprezentaciju Venecuele. Ipak, nije pristao na to i od omladinaca igra za jedinu zemlju čiji grb želi da nosi - Italiju.

"Odbio sam Venecuelu, jer je moj san bila Italija. Moj otac je veoma srećan zbog toga. Kada sam ušao u Koverćano (sportski centar reprezentacije) i kada sam video fotografije svog oca i dede, osetio sam se sjajno", rekao je Maldini.

Danijel Maldini
IPA Sport/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

Selektor Spaleti i njegov trener Nesta znaju koliko Danijel može i zvali su ga isključivo zbog toga, ne zbog prezimena. "Nedostaje nam igrač tako izraženih tehničkih sposobnosti kao Maldini", rekao je Spaleti.

"Poznajem Danijela od kad je bio dete. On ni ne zna koliki talenat ima i mora da bude bolji i u organizovanju igre, ali i čitavog meča. Ako pronađe ono što je ključ, za njega ne postoje granice", kazao je o Danijeleu Maldiniju trener Alesandro Nesta, takođe ispunjen ponosom zbog svog učenika.

Danijel Maldini
EPA, STR/ANSA 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Kurir televizija Dobrosavljević: Najveći problem Srbije sa EU biće pitanje Kosova i Metohije