"Političari van klubova", tako glasi naslov saopštenja Zajednice superligaških klubova Srbije sa sednice održane u Beogradu, koje je objavljeno na sajtu tog tela.

Zajednica se pozvala na preporuke i stavove UEFA i FIFA da na čelnim funkcijama u klubovima ne mogu biti političari koji su istovremeno na visokim političkim funkcijama.

Poslednji primer da je jedan političar došao na čelo jednog fudbalskog kluba dogodio se u Kragujevcu, gde je za predsednika izabran Veroljub Stevanović, gradonačenik tog grada.

Kada je gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević izabran za predsednika fudbalskog superligaša iz tog grada, on se vrlo brzo povukao sa funkcije u FK Smederevo, na osnovu preporuke Agencije za borbu protiv korupcije, jer je ocenjeno da je time došao u sukob interesa.

To, naravno, nisu usamljeni slučajevi u srpskom fudbalu. U upravnim odborima dva najveća srpska kluba - Partizana i Crvene zvezde - takođe sede političari i to iz Socijalističke partije Srbije )Branko Ružić i Aleksandar Antić), a predsednik Sportskog društva Crvena zvezda je Petar Škundrić.

I pored ovakvog stava Zajednice superligaša, teško je poverovati da će srpski fudbalski klubovi ostati bez političara u svojim upravljačkim telima. Pre svega, jer se kroz učestvovanje političara u klupskim telima dobija podrška na drugim poljima, pre svega u finansijskom smislu.

Zanimljivo je da Zajednicu superligaša čine predstavnici svih klubova koji igraju u JSL. To bi značilo da su predstavnici klubova protiv političara koji sede u upravnim odborima tih klubova. Mada, pre je pretpostaviti da se ovo odnosi samo na političare koji su na čelnim funkcijama u klubovima, dakle na mestu predsednika.

Na sednici održanoj 26. aprila, Zajednica je prihvatila ponudu firme RRC, koja je ocenjena kao najpovoljnija, za kupovinu reflektora za stadione: Smederevo, Jagodina, Sloboda (Užice), Radnički (Kragujevac) i Borac (Čačak).

Moglo bi da se dogodi da Borac ispadne u drugu ligu (Prvu ligu Srbije) i da dobije reflektore kao što ih sada ima kruševački Napredak, jedini u tom takmičenju.

Zajednica je takođe, preporučila gradovima da pruže pomoć za rekonstrukciju i popravku stadiona i to: Subotici i Beogradu za stadione FK Spartak, OFK Beograd i FK Rad.

Izgleda da je i poruka navijača OFK Beograda na utakmici protiv Crvene zvezde imala odjeka: "Nosimo ime grada, a stadion propada".

Zajednica je odlučila da prihvati novi ugovor o televizijskim pravima sa Arenom sport za naredne tri godine.

(MONDO - foto: Reflektori postavljeni na stadionu "Karađorđe" u Novom Sadu)