U jednom trenutku Havi Martinez već je bio proglašen za novog fudbalera Bajerna iz Minhena.

Iz prostog razloga, što su Bavarci za usluge ovog fudbalskog univerzalca, bili spremni da plate rekordnih (za Bundesligu) 40 miliona evra. To je cifra koja je odgovarala klauzuli u ugovoru koju je Martinez imao sa Atletik Bilbaom i po kojoj bi on automatski bio slobodan da promeni sredinu.

Svi fudbaleri španskih timova u ugovoru imaju "buy-out" klauzulu, preko koje klub nema načina da zadrži igrača ukoliko on želi da ode, a ona je u slučaju Lionela Mesija astronomskih 250 miliona evra.

Iako je Martinezova (23 godine) vrednost na tržištu igrača oko 30 miliona evra, s obzirom na to da je Bilbao nije želeo da ga proda, u Bajernu su odlučili da uplate 40 miliona i tako ga "oduzmu", a igrač je pristao da smanji zagarantovanu godišnju zaradu kako bi donekle nadomestio dodatnih deset miliona evra koju Bajern ulaže u transfer.

Siguran da će stvari teći "kao po loju", Martinez je bez znanja i odobrenja Baskijaca, otputovao u Minhen na pregovore i potpisivanje ugovora sa novim klubom i tada su nastali problemi. Predsednik Atletik Kluba Hosu Urutija, poručio je Martinezu da se momentalno vrati i pridruži ekipi na putu ka Helsinkiju, gde crveno-beli sa San Mamesa igraju protiv HJK Helsinkija u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

U suprotnom, ne samo da bi bila produžena suspenzija za njega i Fernanda Ljorentea (takođe pokušava da izađe iz kluba uplatom klauzule od 35 miliona evra), već bi bili i novčano kažnjeni, ali su se u Minhenu dosetili kako da reše ovu neprijatnu situaciju.

Navodno su Martinezu napisali ček na 40 miliona evra i rekli mu da lično ode u Fudbalski savez Španije, sa sedištem u Madridu i da tamo, uz novčane garancije iz Minhena, raskine ugovor sa Bilbaom, dva tri dana pre završetka prelaznog roka u Evropi.

Bajern nije u mogućnosti da sa Bilbaom reši problem, jer su u klubu ljuti zbog toga što su u startu preskočeni kada su počeli pregovori, a i nalaze se pod velikim pritiskom navijača, koji su besni zbog toga što klub u nekoliko dana ostaje i bez Martineza i bez Ljorentea.

Kako Bilbao igra bez njih, uprkos tome što ih trenira sjajni Marselo Bijelsa, videlo se za vikend kada je Atletiko Madrid do vrha napunio mrežu Baskijaca na svom Visente Kalderonu (4:0).

Hoće li Bajern uspeti da "kidnapuje" Martineza?

U isto vreme Ljorente odbio je da produži ugovor sa Bilbaom i tako eliminisao sebe iz Bijelsinog sastava, a sada se nada da će se pojaviti klub koji će uplatiti 35 miliona evra i tako osloboditi i njega, pre nego što verovatno ostane zarobljen u klubu čekajući istek ugovora.

To ne bi odgovaralo ni Bilbau, koji bi tako imao nezadovoljnog igrača na raspolaganju, a on bi ubrzo mogao da napusti klub za nula evra. Ipak, 35 miliona zvuči bolje...

Mnogi klubovi bez razmišljanja prihvatili bi da zarade 75 miliona evra na dvojici igrača (pitajte Silvija Berluskonija), ali u Bilbau ne radi se samo o novcu. Predsednik kluba i ne bi imao na koga da potroši tolike pare, iz prostog razloga što slavni tim sa San Mamesa od svog osnivanja dovodi isključivo i samo Baskijce, igrače rodom da male teritorije na severo-zapadu Španije i jugo-zapadu Francuske.

Nikad niko, ko nije Baskijac, nije igrao za Bilbao i tako bi taj klub sa 75 miliona evra na računu mogao verovatno da dodatno pojača svoju skautsku službu u pokušaju da nijedan ekstra talenat iz Baskije ne ode nigde drugde - nego na San Mames.

Za to im, sasvim je jasno, nije potrebno 75 miliona evra...

(MONDO)