Partizan je godinama dominantan i neprikosnoven u domaćim fudbalskim okvirima. Ali, da li je to dovoljno za njegove navijače? Čini se da su se i oni zasitili trofeja u srpskim takmičenjima, već žele nešto više.

A zna se šta je to više. Evropa.

Partizan je jedan od retkih timova iz bivše Jugoslavije, uz zagrebački Dinamo, koji i uspeva da se dokopa grupnih faza evropskih takmičenja (Liga šampiona i Liga Evrope), ali dalje od toga ne može. Mnogo je uzroka zašto je to tako.

Svakako jedan od najvažnijih i najvećih je - konstatna prodaja kvalitetnih mladih fudbalera. Pa, dovoljno je podsetiti se koga je sve Partizan prodao poslednjih godina - Stevana Jovetića, Adema Ljajića, Matiju Nastasića, Stefana Savića, na izlaznim vratima je Lazar Marković...

Te teme se dotakao i sportski direktor Partizana Ljubiša Tumbaković tokom predavanja studentima Akademije fudbala iz Beograda.

"Kada budemo imali stabilan klub, na stabilnim nogama, materijalno zaštićen, dobro organizaciono postavljen, onda ćemo moći da stvaramo ekipu u dugoročnom periodu. Stariji treneri su mi govorili da proces stvaranja ekipe traje najmanje tri prelazna roka. Mi to nikad, a ja sam u klubu 20 godina, nikad nismo uspeli da uradimo, da zadržimo ekipu tri prelazna roka, već smo na svakih šest meseci ili godinu dana morali da pravimo novu selekciju i novu ekipu. Dakle, uslov rezultata je da klub bude stabilan u svakom smislu. Kada budemo imali prelazne rokove kakvi nama odgovaraju, onda nam neće biti problem da pobedimo neki AEL ili Anderleht u kvalifikacijama", rekao je Tumbaković.

Pričao je Tumbaković i o vremenu kada je bio trener Partizana, a bilo mu je postavljeno i pitanje da li bi Saša "Đani" Ćurčić imao mnogo uspešniju karijeru, a imao je predispozicije za to, da je tada u klubu radio psiholog.

"Ja sam bio psiholog", odgovorio je Tumbaković uz osmeh i nastavio: "Đani je kao igrač imao sve. Bio je i izdržljiv i brz i eksplozivan i iznad svega, natprosečno talentovan. Imao je harizmu i njome je plenio. Tada ja nisam baš razmišljao o psihologu, bio sam mlad trener, razmiščjao sam o treninzima, kako da sprovedem svoje ideje. Đani je bio super dasa, topao, komunikativan, interesantan i mislim da sam u velikoj meri uspeo da ga uvedem u profesionalnu kolotečinu".

Da li bi mu psiholog pomogao?

"Da smo u tom momentu imali u klubu nekog psihologa ili sličnog stručnjaka njegov učinak na bi možda bio veći, a i njegova karijera bi bila kvaluitetnija. Možda bi bilo drugačije da smo ga drugačije vodili, a i pitanje je da li bi tim momkom moglo da se upravlja. On je pokazao neke negativne stvari i kad je bio stariji. Njemu možda psiholog ne bi pomogao".

Studenti su pitali Tumbakovića da li je Nikola Ninković, koji je bio u nekim incidentnim situacijama, "novi Đani"?

"Ne, on je sasvim druga priča! Đani je imao 20 godina kad je došao u Partizan, a Ninković ove stvari koje mu se dešavaju radi sa 17. Mi koji se bavimo igračima moramo da prihvatimo i stvari koje nose te godine. Mi u klubu radimo sa njim i mnogo je to manje nego ranije, a i imamo problema sa novinarima, jer oni svašta napišu i preuveličavaju. Ninković sve manje pravi incidente situacije, kvalitetno trenira i verujem da će se vrlo brzo vratiti na profesionalni put i da će pokazati sav talenat", rekao je Tumbaković.

Partizan je oduvek imao plejmejkere, igrače koji su nosili tim, čije su "lopte imale oči", koji su imali "vic", zbog kojih je publika dolazila na stadione.

Tumbaković je radio sa trojicom takvih - Peđa Mijatović, Dragan Ćirić i Saša Ilić.

Ali, kaže sportski direktor crno-belih, Partizan ima jednog klinca koji će biti sublimacija sve trojice ili Peđa, Dragan i Sale u jednom!

"Plejmejker se rađa. To je specifična uloga pojedinca u ekipi. Ja sam imao trojicu. Ali, ima sada jedan mali u Partizanu, neću vam reći njegovo ime, koji je sublimacija sve trojice - i Mijata, i Ćire i Saleta. On će vrlo brzo biti jedan od igrača koji će iograti u Partizanu i zbog kojih će publika dolaziti", tvrdi Tumbaković.

(MONDO) - foto: FK Partizan)