Francuski policajac koji je posle utakmice izmedju Pari Sen-Žarmena i Hapoela iz Tel Aviva pištoljem ubio jednog navijača pariskog kluba, a drugog ranio, pušten je u nedelju iz zatvora.

Antuan Granomort rekao je u istrazi da je oružje upotrebio jer je smatrao da je u opasnosti, saopšteno je u tužilaštvu.

Granomort je upotrebio pištolj dok je pokušavao da zaštiti navijača Hapoela kojeg su, posle utakmice u Parizu, napali navijači PSŽ-a. Navijači francuskog tima uzvikivali su tada rasističke parole na račun policajca, inače poreklom sa Kariba, i navijača Hapoela, Jevrejina francuskog porekla.

Pariški tužilac Žan-Klod Marin izjavio je dnevniku "Parizjen" da je Granomort prvo bacio dva suzavca dok je pokušavao da se probije kroz masu navijača. Tada su mu u gužvi ispale naočare, a kada ga je napali huligani, izvadio je pištolj.

"Uzimajući u obzir broj napadača, kojih je bilo izmedju 80 i 100, to je praktično bilo pitanje opstanka za policajca i za osobu koju je štitio", izjavio je Marin.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Nikolas Sarkozi najavio je u subotu da će, prema novom zakonu koji će sledećeg meseca stupiti na snagu, navijačke grupe koje propagiraju rasizam i ksenofobiju biti zabranjene.

Francuska Liga za ljudska prava osudila je čelnike PSŽ-a, za koje se tvrdi da je neprekidno tolerisalo grupu navijača za koju su svi znali koliko je opasna.

Organizacija "SOS Rasizam" koja se bori protiv rasizma u Francuskoj, izrazila je podršku Granomortu, nazivajući ga "metom pokrenute kampanje".

Policija je ranije saopštila da su dvojica upucanih mladića bili članovi ultra-desničarske navijačke grupe PSŽ-a poznate pod nazivom Bolonjski momci (Boulogne boys).

Hapoel je u Parizu pobedio “svece” sa 4:2, u meču grupe G lige Kupa UEFA.

(Beta)