Fudbal

Bajern dolazi u Beograd sa novim predsednikom: LEGENDA ide posle 50 godina

Izvor mondo.rs

Duel na stadionu Zvezde biće prvi meč Bavaraca u Ligi šampiona pod vođstvom novog čelnika - doskorašnjeg direktora kompanije "adidas".

Kada su u sezoni 1979/80, Crvena zvezda i Bajern igrali dvomeč Kupa UEFA, Uli Henes (67) bio je tek postavljeni generalni menadžer nemačkog velikana, nakon tačno deset godina nastupa za taj tim i 336 odigranih utakmica.

Na istoj funkciji, nekadašnji osvajač Svetskog prvenstva sa Zapadnom Nemačkom dočekao je i duele istih timova u polufinalu Kupa šampiona 1990/91, kada su crveno-beli ispisali istoriju i ušli u finale.

Takođe, na atletsku stazu beogradske "Marakane" Henes je izašao u istoj ulozi i 2007, uoči meča Kupa UEFA (na slici), u kojem su Toni Kros i Miroslav Klose kreirali kasni preokret i ostavili za sobom utučene zvezdaše.

Dve godine kasnije, u novembru 2009, Henes je izabran za predsednika kluba.

Uli Henes na utakmici protiv Crvene zvezde, Beograd, 25.10.2007.
Izvor: MN Press



Ove jeseni, žreb za grupnu fazu Lige šampiona ponovo je spojio Crvenu zvezdu i Bajern, počev od utakmice prvog kola u Minhenu (18. septembra). Drugi duel, zakazan za 26. novembar u Beogradu, biće prvi meč Lige šampiona koju Henes neće gledati kao prvi čovek kluba.


Legenda nemačkog fudbala zvanično je ovog petka potvrdio da će se povući 15. novembra, kada će napustiti i mesto predsednika nadzornog odbora.

"Ovo nije odluka koju sam doneo brzopleto. Dugo sam je vagao, nekoliko godina", izjavio je on i opravdao svoj stav željom da provede više vremena sa porodicom.

"Ostavljam za sobom nemačkog rekordera u fantastičnom stanju - u sportskom i finansijskom smislu", dodao je on.

Henes je istakao i da hoće da ostavi Bajern u dobrim rukama, pa će klub prepustiti doskorašnjem izvršnom direktoru kompanije "adidas", Herbertu Hajneru.

"On je sportski čovek. Svako ko vodi adidas može da vodi i Bajern", izjavio je Henes.

Takođe, Bajern je već isplanirao i povratak svog legendarnog golmana Olivera Kana u klub. On će 31. decembra 2021. godine zameniti Karla-Hajnca Rumenigea na mestu predsednika izvršnog odbora.

Nije iznenađenje da se u Minhenu sve radi izuzetno temeljno.