Fudbal

Španija se SPASILA u Bukureštu, Puki vodi Fince na EURO

Izvor mondo.rs

Iako u prvi mah nije delovalo da će tako biti, bilo je mnogo uzbuđenja na mečevima kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Počelo je rutinski, a na kraju umalo da bude senzacija. Španija je na gostovanju u Rumuniju prošla kao kroz iglene uši i umalo da izgube dva boda u vrlo uzbudljivom okršaju u kvalifikacionoj grupi F - 1:2.

Ništa nije ukazivalo da bi Španija mogla da ima probleme. Odmah su u svom stilu "uzeli" loptu domaćem timu i kontrolisali dešavanja na terenu. Nisu Rumuni u prvih pola sata mogli ni da pomisle da se približe golu Kepe Arizabalage, da bi potom jedanaesterac na drugoj strani doneo prednost Španiji.

Serhio Ramos je namestio loptu na belu tačku, a potom bio siguran realizator za 1:0. To je još više demoralisalo simpatične Rumune, koji su u odličnoj atmosferi u Bukureštu pokušavali da to i opravdaju. Ipak, drugo poluvreme nije pošteno ni počelo, a njima je usledio hladan tuš.

Brz napada Crvene furije završio se asistencijom Đordija Albe za Paka Alkasera, koji uspeva da savlada vrlo raspoloženog golmana Tatarušanua. Nije više Kozmin Kontra imao šta da čeka, pa je u 56. minutu uveo Florina Andonea da pojača napad.

I napadač Brajtona na pozajmici u Galatasaraju je itekako umeo da to vrati, pošto je prvim dodirom lopte, odnosno udarcem glavom, samo tri minuta po ulasku u igru smanjio rezultat na 2:1. Iskoristio je momak iz Botošanija grešku Serhija Ramosa da se nađe tamo gde treba i savlada Arizabalagu.



Nije to mnogo olakšalo posao Rumuniji da stvaraju šanse, ali je tenzija na terenu dostigla vrhunac kada je Dijego Ljorente zaradio direktan crveni karton. On je kao poslednji igrač odbrane načinio faul koji je mogao da dovede do izjednačenja domaćina. Posle čitave gužve igrača dva tima, slobodan udarac je bio slaba uteha za Rumune.

Domaći su u nadoknadi vremena imali nekoliko ogromnih prilika da osvoje veliki bod, a Georgi Puškaš je imao i najbolju kad ase Arizabalaga istakao odličnom odbranom.

FINCI MINIMALCEM DO ČETVRTE POBEDE

Uspeli su Španci nekako da izdrže do kraja, a uspela je i Finska da ostane neporažena protiv Grčke u mečevima na svom tlu. Jedini strelac na tom meču bio je najbolji igrač tima Temu Puki - 1:0.

Napadač Noriča je u izvanrednoj formi na početku sezone, sa pet golova u Premijer ligi. Ovoga puta je gol postigao iz penala, nakon što je Kamara bio fauliran u šesnaestercu Grčke.

Nije to bila utakmica sa mnogo tempa i mnogo izglednih prilika, ali onu najbolju koju su domaći imali na kraju su iskoristili. Grčka je još jednom pokazala da se nalazi u vrlo lošem trenutku pošto su upisali i treći poraz u pet mečeva.

Finci su dobar deo susreta odigrali "na iskustvo", posebno poslednjih dvadesetak minuta. Imali su gosti blažu terensku inicijativu, ali je čvrsta odbrana Finske držala konce u svojim rukama.

Sada su upisali četvrtu pobedu, imaju velikih 12 bodova na polovini kvalifikacija i uz Italiju su daleko najbliži plasmanu na Evropsko prvenstvo.

Kvalifikacije za EURO 2020 se polako zahuktavaju, a naš detaljni vodič će vas odlično pripremiti za najzanimljivije utakmice ove sedmice.

Grupa D

Gibraltar – Danska 0:6 (0:4)
/Skov 6, Erkisen 34p, 50p, Dilejni 69, Gitkjer 74, 78/

Irska – Švajcarska 1:1 (0:0)
/Mekgoldrik 85 - Šar 74/

*slobodna je Gruzija

TABELA: Irska (5) 11, Danska (4) 8, Švajcarska (3) 5, Gruzija (4) 3, Gibraltar (4) 0.

Grupa G

Izrael – Severna Makedonija 1:1 (0:0)
/Zahavi 55 – Ademi 64/

u petak:

Austrija – Letonija 20.45
Slovenija – Poljska 20.45

TABELA: Poljska (4) 12, Izrael (5) 8, Austrija (4) 6, S. Makedonija (5) 5, Slovenija (4) 5, Letonija (4) 0

Grupa F

Farska Ostrva – Švedska 0:4 (0:4)
/Isak 12, 15, Lindelof 23, Kvaison 41/

Rumunija – Španija 1:2 (0:1)
/Andone 59 – Ramos 29p, Alkaser 47/

Norveška – Malta 2:0 (2:0)
/Berge 34, King 45+1/

TABELA: Španija 15, Švedska 10, Norveška 8, Rumunija 7, Malta 3, Farska Ostrva 0.

Grupa J

Jermenija – Italija 1:3 (1:1)
/Karapetijan 11 – Beloti 28, 80, Pelegrini 77/

Bosna i Hercegovina – Lihtenštajn 5:0 (1:0)
/Gojak 11, 89, Duljević 80, Džeko 86, Višća 88/

Finska – Grčka 1:0 (0:0)
/Puki 52/

TABELA: Italija 15, Finska 12, BiH 7, Jermenija 6, Grčka 4, Lihtenštajn 0.