Fudbal

Italijani PENALOM do pobede, Lihtenštajn obezbedio ŠOK u Grčkoj!

Izvor mondo.rs

U mečevima odigranim od 20:45 favoriti došli do očekivanih pobeda, Skandinavci miroljubivo, Grci se obrukali...

Reprezentacija Italije slavila je na gostovanju Finskoj rezultatom 2:1 i tako dodatno potvrdila prvo mesto u toj kvalifikacionoj grupi za EURO 2020.

Imali su Italijani inicijativu tokom čitavom prvog poluvremena. Igralo se više na polovini domaćina, ali nisu uspeli da realizuju šanse.

Emerson Palmieri je već u osmom minutu morao da napusti teren zbog povrede, ušao je Alesandro Florenci pa se ništa nije promenilo u formaciji Manćinijeve selekcije. Ćiro Imobile i Stefano Sensi su imali najbolje prilike za "azure", a fudbaler Intera je bio jedan od najboljih pojedinaca na terenu.

Uprkos ofanzivi gostiju, taj deo meča završen je vez golova. Od početka drugog dela igre Italija je nastavila sa napadima, a posle sat vremena igre postigli su i pogodak koji im je doneo prednost.

Federiko Kijeza je dobro probio po desnom boku i uputio dobar centaršut, defanzivac Finske je blago kačio loptu glavom i podigao je za Imobilea, koji se odlično snašao i glavom postao loptu u gornji levi ugao gola.

Samo devet minuta kasnije, jedan potez promenio je situaciju na terenu.

Temu Puki je ponovo pokazao zašto se o njemu toliko piše i priča, probio je po desnom boku, a zatim je srušen u šesnaestercu rivala. Sudija je pokazao na penal, pa je isti igrač preuzeo odgovornost i bio precizan za izjednačenje svog tima.

Deset minuta je prošlo do novog uzbuđenja, a onda opet – penal! Ali ovaj put na drugoj strani...

Nikolo Barela je šutirao sa desetak metara udaljenosti, pogodio protivničkog defanzivca u ruku, a glavni arbitar je opet uperio ruku ka beloj tački. Žoržinjo je bio izvođač, a na svoj karakterističan način uspeo je da pogodi i vrati svoj tim u vođstvo.

Uspeli su nakon toga "azuri" da sačuvaju prednost i približe se nadomak zvaničnog plasmana na Evropski šampionat.

Finska:
Hradecki - Granlund, Toivio, Arajuri, Vaisanen, Uronen - Lod, Šuler, Kamara, Lapalainen - Puki

Italija: Donaruma - Ico, Bonući, Aćerbi, Emerson - Sensi, Žoržinjo, Barela - Kijeza, Imobile, Pelegrini

U isto vreme Španija je nastavila sa svojim pobedničkim nizom, ali do ubedljivog trijumfa došli su u zaključnim momentima susreta.

Oni su pobedili Farska Ostrva na domaćem terenu rezultatom 4:0 i tako zacementirali prvo mesto u kvalifikacionoj grupi F.

Do prednosti su došli već u 13. minutu, strelac je bio Rodrigo na asistenciju Mikela Ojarzabala, a domaći su nastavili sa kontrolom utakmice i nakon pogotka. Igralo se samo ispred gola Farana, nizala je "furija" šanse, ali nije uspela da poveća prednost.

Španci su početkom drugog poluvremena primenili isti recept kao i s početka prvog, u 50. minutu ponovo je pogodio isti fudbaler i duplirao prednost. Domaći su ponovo propustili mnogo šansi, a konačan rezultat postavio je rezervista Pako Alkaser golovima u 90. i 93. minutu, te doneo očekivano veliku pobedu.

Promene u istoj grupi desile su se i usled skandinavskog derbija između Švedske i Norveške, koji je završen nerešeno 1:1.

Gosti su bili bolji rival tokom prvih 45 minuta, a potvrdu takvog stanja na terenu dobili su u poslednjim trenucima tog dela igre. Uspeli su da postignu gol preko Stefana Johansena, on je ispratio dobru kontru svog tima i lagano pogodio mrežu domaćina nakon što je ostao sam na desnoj strani šesnaesterca.

Ipak, drugo poluvreme promenilo je sliku na terenu, a posle 13 minuta igre u nastavku usledilo je izjednačenje domaćih. Do kraja se igralo bez većih prilika pa je utakmica između komšija završena "miroljubivim" remijem.

Sledeći internacionalni prozor doneće i nove utakmice unutar ove grupe, Norvežani će biti domaćini prvoplasiranim Špancima, Malta će ugostiti Švedsku, dok će poslednji meč odigrati Farani i Rumuni, na Ostrvima.

U poslednjoj utakmici odigranoj u ovom terminu, Grci nisu uspeli da opravdaju ulogu favorita odigravši nerešeno sa Lihtenštajnom 1:1. Strelac je bio Georgios Macuras u 33. minutu, a iznenađenje u gostima obezbedio je Denis Salanović golom u 85. minutu

Šanse Grčke za prolaz sada su minimalne i sigurno je da će se truditi da što pre zaborave ovaj kvalifikacioni ciklus.

Oni će naredni duel igrati u oktobru sa Italijanima u dok će ekipa Lihtenštajna dočekati Jermeniju. U poslednjem meču te grupe, Finci će putovati u BiH gde će ih dočekati "zmajevi" sa novim čovekom na klupi, s obzirom da je Robert Prosinečki danas podneo ostavku na mesto selektora.

Rezultate današnjih utakmica možete pogledati ovde.