Fudbal

"DŽINOVI" iz Superlige: Javor i Čukarički na 3. mestu u Evropi!

Izvor mondo.rs

Međunarodni centar za sportske studije objavio je zanimljive podatke o evropskim klubovima, dva srpska tima u vrhu liste po prosečnoj visini igrača, a Mladost Lučani po starosti.

Izvor: Nebojsa Parausic/© MN press, all rights reserved

Srbija i visina idu jedno uz drugo. Na Svetskom prvenstvu u Rusiji prošlog leta, naša reprezentacija je bila najviša selekcija, a isto je bilo i nedavno na Mundobasketu u Kini. Onda ne treba da iznenađuje da su i pojedini timovi iz Superlige Srbije "na visokoj nozi".

Međunarodni centar za sportske studije, poznatiji po svom akronimu "CIES", objavio je u petak studiju o svim klubovima koji igraju u najjačim nacionalnim šampionatima članica UEFA.

CIES je pravio detaljno istraživanje o prosečnoj visini i starosti timova, o procentu igrača koji su ponikli u klubu za koji nastupaju, kao i po procentu stranaca koji im čini klub.

Na jednoj od tih list naši klubovi stoje visoko. I to bukvalno.

Naravno, radi se o listi prosečno najviših timova u Evropi - Javor iz Ivanjice i Čukarički su na deobi trećeg mesta na Starom kontinentu!

Ta dva kluba imaju prosečnu visinu svojih igrača od 185.6 centimetara. Ispred njih su samo drugoplasirani Horsens iz Danske (185.9 centimetara) i ubedljivo prvi Union iz Berlina (186.8 centimetara).

Da ekipa za koju nastupa Neven Subotić nije baš toliko visoka, mogli bismo da se pohvalimo da se u Srbiji igra "najviši derbi" u Evropi. Ipak, Union Berlin i Volfsburg kombinovano imaju neznatno veći prosek od naših Javora i Čukaričkog.

Nismo iznenađeni da su ova dva tima tako visoko na ovoj listi, posebno kada se zna da za jedne, između ostalih, nastupa Nikola Milošević (visok 199 centimetara), a za druge Stefan Šapić (203 centimetra).

Takođe, vredi istaći da Mladost iz Lučana ima peti najstariji tim u Evropi, pošto je njihov igrački kadar u proseku star 29.9 godina. Ispred njega na listi se nalaze samo timovi iz Turske i sa Kipra.