Fudbal

FK Dunav Veliko Selo u "Sve u 16": Batine dobiješ, a sobranje ako bude-bude

Autor Nikola Janković

Moj prvi utisak posle Igorovog i Nikolinog gostovanja u podkastu je da bi ova epizoda mogla biti jedna od najboljih do sada. Reč je o klubu u kom se igra "za dž", a za premiju dele pakle cigareta. Skupih, doduše.

Izvor: MONDO/Nikola Janković

Kada mi je kolega Nebojša prišao prošle nedelje i rekao: "Sledećeg vikenda je Non League Day u Engleskoj, mislio sam da napravim par reportaža sa naših malih terena", nisam imao dilemu oko toga da li je to dobra ideja, već kako mogu da mu pomognem.

Na kraju, pred nama je bio vikend pun nekog tuđeg fudbala, pred koji je reprezentacija Srbije igrala prijateljsku sa Paragvajem u Kruševcu, a potom još jednu prijateljsku sa Litvanijom u Viljnusu.

Znao sam da će to biti jedan od onih "mnogo posla, ništa emocija" vikenda.

Ako je postojao trenutak u godini da siđemo "u blato", to je bio ovaj.

* pročitajte Nebojšinu i Stefanovu priču sa derbija GSP Polet Dorćol (to su nekad bili najveći rivali) - IMT, a u utorak vas na našem portalu očekuje drugi deo reportaže, sa spektakularnog meča Resnik - Boka seniors *

Brzo sam se setio da od neke 1983. imam drugara koji je već neko vreme trener u jednoj od liga iz kojih je nemoguće ispasti, samo nisam mogao da se setim da li se klub zove Podunavac, Dunavac ili samo Dunav.

Ispostavilo se da je to FK Dunav iz Velikog Sela, koji je baš tog vikenda trebalo da gostuje na Carevoj ćupriji direktnom rivalu u borbi za opstanak, ekipi BASK-a.

Reč je o Zonskoj ligi Beograd.

Domaći su bili prvi ispod, gosti prvi iznad crte.

Ovo ne može biti loše, pomislio sam i javio Nebojši da ću se i ja uključiti u njegovu akciju i doprineti reportažom, ali i podkastom, koji će specijalno za ovu priliku biti posvećen onom pravom fudbalu.

Fudbalu radi fudbala.

Izvor: MONDO/Nikola Janković


Kao pravi ortaci, iako smo zaglavili prethodne večeri do skoro ujutru, Šćepo i Pirke održali su reč i pravili mi društvo u potrazi za pričom koja bi mogla nekoga da zanima. Iskreno, niko od nas nije znao šta da očekuje, ali se sećam da je Pirke u jednom trenutku u kolima rekao:

"Ne znam šta da očekujem, ali znam da je golman debeo sigurno i da će sudija biti kriv za sve".

Malo je reći da je bio u pravu.

"Golman je na kivi dijeti, jede sve osim kivija", napisao mi je kasnije ortak, koji je na poluvremenu pri vođstvu domaćih od 4:0 prišao da porazgovara sa nesrećnim sudijom, mlad neki momak.

Nije mu pomoglo ni to što je za asistenta imao damu.

(ako ste u društvu dece možda bi trebalo da utišate ton sledećeg video zapisa)

Od svih strastvenih navijača Dunava, pažnju mi je privukao jedan tip u majici sa, očigledno, svojim nadimkom na leđima, koji je obučen kao za termin u balonu šetao uz ogradu kao "lav u kavezu" i predvodio verbalnim maltretman sudije Miloša Živanovića iz Mladenovca. To ne bi bilo čudno da u pauzama nije bio prilično brižan i pažljiv ćale, koji je pridržavao sinčića nadajući se njegovim prvim samostalnim koracima. "Ma, pusti, igrali smo na nekom lošem terenu, ja zapeo u svaki vazdušni duel sa nekim likom, viši od mene za dve glave. Posle mi se upalile tetive, sad mažem neke kreme i hladim ledom", ispričao je čoveku pored nas zbog čega ne igra važnu utakmicu, tako da nismo mogli da ne čujemo. Međutim, tokom snimanja podkasta saznao sam da to nije bilo baš tako.

"Sudiji sam rekao da drži isti kriterijum kod penala i da je ozbiljno pogrešio, kao i da mi ne pada na pamet da ga branim od ovih mojih", rekao mi je Igor posle utakmice.

"Igračima sam na poluvremenu rekao da idemo da damo prvi gol, pa ako ga damo, da idemo na drugi, pa da vidimo gde će nas to odvesti, da zaborave šta je bilo i da idemo na visok presing i agresivno do kraja", prepričao mi je i razgovor iz svlačionice.

Znam da konačnih 5:1 ne doprinose ovoj tvrdnji, ali Dunav je u nastavku deklasirao BASK, čak i sa igračem manje, ali jednostavno taj jedan što je brz, "ali ga neće gol", uspeo je da isprovocira i najverniju publiku koju sam sreo ove godine.

"Izađi sam", dobacio je neko iz gomile od dvadesetak fanova "plavih", koji su prevalili put iz Velikog Sela da bi bili uz ekipu i ove sezone, nakon istorijskog plasmana u Zonsku ligu Beograd.

"Bolji smo od njih, opasno smo podbacili", rekao je Igor, tip koji je od vlasnika i uprave FK Dunav zatražio da, dok je on trener, svi igrači primaju istu lovu ili da niko ne prima ništa.

Tako da niko ne prima ništa.

Posle svega što smo videli (i čuli) kraj Hipodroma u subotu ujutru, jedino što je bilo logično je poziv drugaru iz detinjstva da bude gost u novoj epizodi podkasta "Sve u 16".

Zamolio sam ga da izabere i jednog od fudbalera, što se već posle par minuta razgovora u Mondo studiju pokazalo kao, takođe, dobra ideja.

"Mislimo isto, već sam našao čoveka. Promenio osam klubova, ima priču, opušten, zanimljiv...", napisao mi je Igor.

"Igrao sve lige", dodao je.

Say no more.

Izvor: MONDO/Nikola Janković

Svih 5 golova za BASK postigao je Jovan Jevremović, dok je Dunav imao strelca Milana Davidovića i dvojicu isključenih, Nikolu Kuklića i Stefana Stojanovića. Ovaj drugi nije ni ulazio u igru.

Ko najviše bije u ligi, ko se plaši da dođe u Veliko Selo, šta sve sudije dožive na malim terenima, za koliko love ne igraju momci, kako izgleda motivacioni govor u svlačionici iz koje je svako slobodan da izađe kad god hoće i nikada se ne vrati, kako se skautiraju i dovode igrači u klub koji nema plate...

...šta fudbalere koji imaju porodice i moraju da rade svakog dana da bi preživeli tera da godinama igraju te lige, zbog čega ne odustanu, šta ih vezuje međusobno, kako se postaje prijatelj, a kako neprijatelj, smeš li da dozvoliš da ne uzvratiš, sa koliko lopti se trenira, šta igrače "pali" kada dođu u Veliko Selo na propali teren da treniraju po kiši i blatu "za dž", kako izgleda život fudbalera koji za premiju dobiju, eventualno, paklu "sobranje" cigareta...

...koji rezultat je zabeležen na presudnom gostovanju na koji je FK Dunav otišao pravo iz kafane u 7 ujutru, ko su najluđi likovi sa kojima su Igor i Nikola igrali ili protiv kojih su igrali, ko je kome polomio nos, potkolenicu i vilicu, ko je Fijoka i šta mu je rekao jedan mali od 162 centimetra, ko ih je dva puta ispalio za ručak, a ko pozvao u kafanu posle jedne od najgrubljih utakmica u njihovim životima, zašto sve to rade i zašto ne pomišljaju da prestanu...

Predlažem da ostanete uz naš portal i u toku večeri pogledate gostovanje trenera i centarfora FK Dunav iz Velikog sela, Igora Ćebića i Nikole Nicovića.

Sve u 16 podcast, gosti Igor Ćebić i Nikola Nicović iz FK Dunav Veliko Selo
Izvor: YouTube/MONDO


Moj prvi utisak posle snimanja bio je da bi druga epizoda druge sezone podkasta "Sve u 16" mogla biti jedna od najboljih do sada.

Tagovi