Fudbal

Dok policija HAPSI po ulicama, Španci se pitaju: Šta sa "El klasikom"?

Izvor mondo.rs

Barselonu čeka istorijska prilika u 179. okršaju sa Realom, međutim stvari su ove jeseni ponovo komplikovane i ne tiču se samo fudbala.

Prvi put ove sezone, 179. put u La Ligi, a 243. put u takmicarskim mecevima, Barselona i Real Madrid trebalo bi da se sastanu u subotu, 26. oktobra, od 13 casova na stadionu "Kamp nou".

Trebalo, jer je danas u sedište Primere stigao zahtev da domacinstva budu zamenjena zbog ponovo pojacanih tenzija u Kataloniji i hapšenja politickih lidera španske pokrajine koji se zalažu na otcepljenje od kraljevine.

Da li ce kancelarija lige i povuci nepopularan potez?

Teško je reci u ovom trenutku. Prve ocene španskih sportskih novinara je da toga nece biti, ali bi u narednih deset dana moglo da se dogodi i jedno i drugo - da atmosfera medu Kataloncima splasne i život nastavi da tece kao i u periodu posle Referenduma, ali i da se situacija na ulicama Barselone i ostalih gradova u ekonomski najrazvijenijoj oblasti u Španiji dodatno pogorša.

U meduvremenu, Barselona naredne subote gostuje Eibaru, pa u sredu putuje u Prag na duel sa Slavijom u Ligi šampiona. I Real Madrid gostuje dva puta, prvo Majorki u subotu uvece, pa Galatasaraju u Istanbulu u utorak.

"Santijago Bernabeu": 52-15-22 (181:110)

Iako ni ekipa Ernestea Valverdea, ni sastav Zinedina Zidana ne blistaju ove sezone, nalaze se na celu tabele. Madridani sa skorom 5-3-0 imaju dva boda više od "Blaugrane", koja cekajuci puni oporavak Lionela Mesija ima vec dva poraza u osam rundi, 5-1-2.

Naredni "El klasiko" ima specificnu težinu, utoliko što je Barsa serijom od 14 pobeda u polsednjih 22 susreta sa Realom, koji je od te 2008. pobedio samo cetiri puta, izjednacila skor u prvenstvenim derbijima na 72-34-72 (286:288) i prvi put u istoriji najvece španske utakmice - a, ona je pocela 17. februara 1929. pobedom "kraljevica" od 1:2 - ponos Katalonije ima priliku da povede u ukupnom skoru.

"Kamp nou": 50-19-20 (178:105)

Barselona je, ruku na srce, to vec uradila 2. marta ove godine kada je golom Ivana Rakitica na "Santijago Bernabeu" stadionu u prestonici ostvarila pobedu od 0:1 i preuzela vodstvo u generalnom poretku u kom se racunaju i mecevi u Kupu kralja (12-8-15), Liga kupu (0-4-2), Superkupu (8-3-4) i Ligi šampiona (3-3-2).

Bio odigran u Barseloni ili Madridu, do pocetka narednog "El klasika" skor ce iznositi 95-51-96 (403:399).

Pratite razvoj situacije u Kataloniji na našem portalu.

Da li ce Real pasti u zaostatak i u prvenstvenim okršajima?