Fudbal

Miloje iskulirao pitanje o rasizmu, zadrhtao mu glas dok je pričao o Bunji!

Autor Jovan Terzić

"Možda je trenutak da kažem nešto što do sada nisam", rekao je Milojević, kada je upitan za prerano preminulog Bunjevčevića.

/od reportera Monda iz Londona/

Jedan od engleskih novinara prisutnih na "press" konferenciji trenera Crvene zvezde, Vladana Milojevića, ovog ponedeljka uveče u Londonu - iz neznanja ili sa zadnjom namerom - postavio je pitanje o gorućem problemu sa rasizmom u našoj zemlji.

Ono što ostali u sali nisu mogli da čuju je kako je prevodilac to preveo šefu struke crveno-belih.

Uglavnom, kao da se radi o najobičnijem pitanju u povredama igrača ili očekivanjima pred duel 3. kola UEFA lige šampiona, trener crveno-belih odgovorio je mirno. Gotovo rutinski…

SASTAV CRVENE ZVEZDE ZA TOTENHEM: RAPORT KOLEGE JOCE TERZIĆA IZ LONDONA (+ FOTKE SA LEJNA)

"Mislim da je deplasirano u 2019. godini govoriti o rasizmu. Ja sam čovek sporta i, u tom smislu, osuđujem bilo kakav nagoveštaj rasizma na fudbalskim stadionima i van njih"
, rekao je Milojević, ne ulazeći u to da li bi uopšte trebalo da odgovara na pitanja tog tipa.

"Žao mi je što naši navijači nisu sa nama da se i oni predstave na sjajan način", prokomentarisao je kratko.

Daleko konkretniji bio je kada ga je, takođe jedan od kolega iz Engleske, upitao za Gorana Bunjevčevića, čoveka koji je prerano preminuo u junu 2018. godine, a pre toga izgradio ime i kao igrač Crvene zvezde i kao igrač Totenhema.

"Možda je trenutak da kažem nešto što do sada nisam. Moj prvi dolazak u Akademiju Crvene zvezde bio je vezan za Bunju. Praktično sam dobio posao posle odluke koju je doneo Goran Bunjevčević, on je dao 'zeleno svetlo' da preuzmem jedan od timova u Zvezdinoj školi i na tome sam mu neizmerno zahvalan", rekao je Milojević i dodao:

"To je čovek koji je bio i ostao jako drag, poznavao sam ga lično, voleo je fudbal i živeo ga 24 sata, veliki je zvezdaš, ali i čovek koji je dao mnogo srpskom fudbalu. Nažalost, dogodilo se šta se dogodilo i ovaj gest Totenhema pokazuje ne samo da je Totenhem veliki fudbalski klub, već klub koji vodi računa i o drugim važnim stvarima u životu i želim na tome da čestitam našim sutrašnjim rivalima", rekao je Milojević.

"Pevci" su najavili da će na poluvremenu utakmice koja će početi u utorak od 21 čas, uz direktan prenos na Arenasport televiziji, odati počast Bunji.

Totenhem, kao fudbalski tim, nalazi se u krizi rezultata. Ekipa ima tri pobede na 12 mečeva ove sezone, zbog čega je Milojevićev kolega Maurisio Poketino ranije danas ponovo ispitivan za podršku koju (ne) dobija od vlasnika i status koji ima na "Lejnu".

"Bačen je preveliki akcenat na trenutne rezultate Totenhema, ali i dalje je reč o sjajnim igračima i treneru Poketinu, koji je jedan od najboljih na svetu. Imaju nekih problema, ali je i dalje Totenhem jedna od najboljih ekipa u Premijer ligi i nikome od nas ne pada napamet da razmišlja o njima kao ekipi koja je u krizi. Ja ne vidim to tako, a ne vide ni moji igrači. Pripremamo se za utakmicu u potpuno drugačijem tonu", rekao je šef Zvezdine struke.

"Ponoviću da sam jako ponosan što sam u ovom trenutku trener Crvene zvezde i što je klub tu gde jeste. Verujem da će u budućnosti klub ponovo konstantno biti učesnik Lige šampiona i Lige Evrope. Ne menjam mišljenje da su Bajern i Totenhem favoriti naše grupe", dodao je.

Jedan od reportera iz Srbije upitao je Milojevića za izostanak Ričmonda Boaćija, posle čega se dilema za mesto u špicu napada svela na Milana Pavkova ili Tomanea.

"Kada neko fali, onda se potencira ta priča. Ja nisam iz te priče, ne volim da pričam o igračima koji nisu tu jer imam poverenje u sve svoje igrače. Imamo svoj plan kako da se suprotstavimo Totenhemu i videćemo koliko će nam uspeti da ga sprovedemo u delo. O ostalom ćemo pričati sutra posle utakmice", izjavio je Milojević, a potom pridružio kolegama iz stručnog štaba i preuzeo kontrolu nad poslednjim treningom pred utakmicu.