Fudbal

Izjava Kolinde IZNERVIRALA Riječane: Dinamo Zagreb je bio filijala Zvezde

Izvor mondo.rs

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ponovo se bavila fudbalskim temama, ponovo nezgrapno... Riječani imaju šta da joj poruče.

Izvor: MONDO/Dejan Vujić

Kolinda Grabar Kitarović ne prestaje da u delu hrvatska javnosti izaziva šok, ljutnju, bes, osećaj neprijatnosti... Hrvatska predsednica je u svom mandatu napravila "milion" gafova, a najnovijim je uspela da iznervira i Riječane, iako je i ona rođena u tom gradu u Kvarneru.

Uoči premijere filma "Ivanova igra" u Splitu, najpre je "odvalila" da je fudbal u Jugoslaviji 80-ih godina bio "izraz nacionalne pripadnosti" (NIJE!), da je navijala i za splitski Hajduk i zagrebački Dinamo, a da je kao Riječanka, odlazila i na utakmice Rijeke, ali je "tada Rijeka bila rezervni klub Crvenoj zvezdi i Partizanu".

Ova njena opaska izazvala je gnev mnogih Riječana (da ne kažemo svih). Na Twitter nalogu se oglasio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, koji je žestoko kritikovao, a na njegov tvit su se nadovezali drugi Riječani.

Jedan od njih je napisao da bi želeo da podseti predsednicu Hrvatske da su za Zvezdu i Partizan igrala samo dvojica fudbalera Rijeke - Miroslav Šugar i Boris Tičić.

U slučaju prvog - Miroslava Šugara - rođenog u Novom Sadu, zaista je bio u pravu. Šugar je igrao u Crvenoj zvezdi. Kod drugog nije - Boris Tičić nije igrao u Partizanu.

Ali, svejedno, Rijeka je u ondašnjoj Jugoslaviji važila za više nego solidnu ekipu, a u svojoj istoriji iznedrila je mnoge asove poput Josipa Skoblara, Nenada Gračana, Damira Desnice, Nikice Cukrova, Mladena Romića, Maura Ravnića... U novije vreme jedan od najpoznatijih je Andrej Kramarić, hrvatski reprezentativac.

Na ovaj tvit navijača Rijeke, nadovezao se drugi, koji je pomenuo mnoge igrače zagrebačkog Dinama koji su 80-ih godina došli u Crvenu zvezdu: Tomislav Ivković, Rajko Janjanin, Milivoj Bračun, Boro Cvetković (živi u Beogradu), Robert Posinečki...

Zanimljivo je da u Partizanu u nije igrao nijedan hrvatski fudbaler još od sezone 1961/62. kada je član crno-belih bio Bruno Belin. U Partizanu jesu radili treneri iz Hrvatske poput Josipa Duvančića i Ante "Biće" Mladinića, ali u vreme one Jugoslavije.

Utakmica Rijeka - Partizan na Kantridi (arhivska fotografija)
Izvor: MONDO/Predrag Vujić

U svakom slučaju, izjava predsednice Hrvatske, osim što je nezgrapna, uz to je i vrlo opasna i ponovo poziva na prebrojavanje krvnih zrnaca, umesto da ovaj region konačno krene ka normalnosti i mirnom suživotu i pre svega saradnji. Najbliži smo jedni drugima...