Fudbal

Zbog loših odnosa dve države reprezentativke NEĆE igrati fudbal

Izvor MONDO/Agencije

Severna Koreja neće poslati svoju žensku fudbalsku reprezentaciju na regionalno takmičenje u Južnoj Koreji u decembru zbog zategnutih odnosa dve zemlje.

Fudbalska federacija Istočne Azije (EAFF) saopštila je da je dobila obaveštenje iz Severne Koreje da ta zemlja neće učestvovati na šampionatu pod nazivom EAFF E-1 u Busanu.

"S obzirom na to da nas je Severna Koreja obevestila da iz složenih razloga neće učestvovati, verujemo da Fudbalski savez te zemlje nije mogao samostalno da se izbori sa tim pitanjem, pa nećemo nametati kaznene mere", navodi se u saopštenju EAFF.

Fudbalski savez Južne Koreje odluku suseda potvrdio je početkom meseca, kada su čelnici Saveza posetili Pjongjang za kvalifikacionu utakmicu za Svetsko prvenstvo 2022. godine između dve Koreje.

Iz FS Severne Koreje nije obrazložena odluka da se ne pošalje ženska reprezentacija na turnir.

Utakmica Severne i Južne Koreje u Pjongjangu odigrana je 15. oktobra, a rezultat je bio 0:0. Utakmica je igrana pred praznim stadionom, a Severna Koreja nije dozvolila televizijski prenos, niti pristup predstavnicima medija. Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino rekao je da je razočaran zbog toga.

Prošle godine sportisti dve Koreje su zajedno izašli na scenu tokom ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, a u pojedinim sportovima napravljene su zajedničke ekipe sastavljene od sportista obe zemlje.