Fudbal

NA DANAŠNJI DAN: Podvig Partizana koji je ZADIVIO Evropu - VEROVALI SU!

Izvor mondo.rs

Pre tačno 35 godina, Partizan je ostvario neverovatan podvig koji je ušao u TOP 100 najboljih utakmica u istoriji ove igre.

Izvor: MN Press/arhiva

Navijači Partizana (oni stariji) rado se sećaju revanš utakmice Partizana i londonskog Kvins Park Rendžersa u 2. kolu Kupa UEFA 1984. godine.

Bio je to, bez dileme, najveći evropski preokret crno-belih i jedna od najbolje odigranih utakmica u istoriji beogradskog kluba. Ta utakmica, uostalom, uvrštena je, prema izboru TV stanice Eursport, u jednu od 100 najboljih u istoriji fudbala!

Posle londonskih 6:2 za Kvins Park Rendžers (KPR), u utakmici u kojoj je Dragan Mance postigao fenomenalan gol, verovatno najlepši u istoriji Partizana, malo ko je davao šanse crno-belima. KPR je zbog veštačke podloge na svom stadionu igrao kao domaćin na Arsenalovom "Hajberiju" i ostvario je vrlo ubedljivu pobedu. Mada, kretanje rezultata nije ukazivalo na brodolom crno-belih.

Dragan Mance gol protiv Kvins Park Rendžersa (SPORT)
Izvor: YouTube/RTS/spayad

Nakon što je izbacio Rejkjavik ubedljivom pobedom u dva meča (3:0 i 4:0), Kvins Park Rendžers je na žrebu za 2. kolo dobio beogradski Partizan. Partizan je u sezoni 1982/83. bio prvak Jugoslavije, a u narednoj je bio vicešampion. U napadu je imao talentovane Zvonka Živkovića i Dragana Mancea.

Trener Kvins parka Alan Maleri je bio pun samopouzdanja. Pre prve utakmice na Hajberiju izjavio je da želi da u Beograd ponese dva gola prednosti. Želja mu je bila ispunjena. Čak i više od toga. Kvins je imao četiri gola prednosti. Ispostaviće se, međutim, nedovoljnih... 

Malerijev plan je bio da napadne Partizan sa krila, preko Vejna Feredeja i Jana Stjuarta.

Pred 7.836 gledalaca, KPR je poveo u 12. minutu, da bi osam minuta kasnije izjednačio Nikica Klinčarski. Golom Dragana Mancea, sa 30 metara, Partizan je poveo 2:1. Ali, do kraja poluvremena - novi preokret - KPR je sada bio u prednosti 3:2.U drugom delu još tri gola Kvins Park Rendžersa za 6:2! To što je engleski klub primio dva gola, za Malerija nije bilo baš dobro, ali je svejedno rekao da je prezadovoljan igrom svog tima.

Bila je i jedna sporna situacija, odnosno gužva, kada se Voren Nil umešao u gužvu između Admira Smajića i Stejnruda. Nil je gurnuo Smajića koji je pao, a engleski fudbaler je isključen. Trener KPR-a Maleri je potom izjavio: "Srušio se kao pokošen. Jugosloven je odličan glumac".


Engleze je dočekao pun stadion Partizana. kad kažemo pun mislimo PREPUN. Pun kao šipak! Verovatno su i Englezi bili pod utiskom atmosfere, jer su navijači Patizana ispuniti stadion na Topčiderskom brdu do poslednjeg mesta iako je u Londonu bilo 2:6. Ali, navijači Partizana su VEROVALI i tu energiju su preneli na ekipu.

Izvor: MN Press/arhiva

Engleski tim je znao da ga čeka pakao u Beogradu. Jedan od igrača KPR-a, Fenvik je govorio: "Svi ćemo dobiti šamar, ali moramo to da podnesemo. Ne smemo da 'padamo' na provokacije, mada smo svesni da će nas čekati naoštreni".

Kada su sat pre početka izašli na teren stadiona Partizana, igrači KPR-a su doživeli šok. Sa svih strana leteli su novčići i drugi predmeti, a kako se trenutak početka utakmice približavao, tako je i buka postajala veća. Čak 45.000 ljudi je šokiralo i trenera Malerija: "Nikada nisam video publiku koja pravi takav naboj. Bilo je to previše za naše mlade igrače", rekao je Maleri.

Partizan je potrebnih 4:0 imao već u 64. minutu, golovima Dragana Mancea, Dragog Kaličanina iz penala, Miodraga Ješića i Zvonka Živkovića.

Partizan - Kvins Park Rendžers 4:0 (SPORT)
Izvor: YouTube/Rai

Partizan je apsolutno nadigrao engleski tim, ponizio ga (u fudbalskom smislu) i dobio velike pohvale evropske javnosti za igru, za energiju, za podvig. Bila je to i pobeda navijača Partizana, koji su bitno doprineli da se Englezi "ukoče od straha".

Partizanovi junaci bili su: Omerović, Marjanović, Rojević, Ješić, Kaličanin, Radanović (Vermezović), Smajić, Živković, Mance, Dimitrijević (Vučićević), Klinčarski.

Izvor: MN Press/arhiva

Trener Kvins Park Rendžersa je izašao pred novinare 40 minuta po završetku utakmice i priznao da je to "najgori rezultat njegove karijere".

"Ne krivim nijednog igrača. Partizan je bio briljantan, nijednog trenutka nam nisu dozvolili da se sredimo i krenemo napred. Ali, zaista smo poraženi pre nego što je utakmica i počela. Video sam to na licima igrača, kada smo izašli na teren da osetimo atmosferu. Bilo je neverovatno. Čak i ja sam se preplašio, a u fudbalu sam mnogo godina".

Od tada se u engleskoj javnosti govorkalo čak i o tome da su igrači KPR-a bili pijani, odnosno da su mnogo bili pre revanša, ali šta god da je istina beogradsko iskustvo je bilo košmar za londonski klub. Najveću cenu platio je Maleri. Nedugo posle Partizana, dobio je otkaz.