Prošlo je 11 godina: Partizan je vladao, a Javor prvi put "zaljuljao"

U 17. kolu Superlige sastaju se Ivanjičani gostuju u Humskoj, međutim, njihov prvi okršaj od osamostaljenja Srbije bio je zanimljiv iz nekolicine razloga.

Marko Metlas/© MN press, all rights reserved

Bilo je to 2008. godine. Dovoljno davno da su Španci tek započeli dominaciju evropskim i svetskim fudbalom osvajanjem Eura u Austriji i Švajcarskoj, a Partizan otpočeo svoju šestogodišnju vladavinu u Srbiji.

Prva od šest titula osvojena je u Kruševcu pobedom nad Napretkom, a i u novoj sezoni Partizan je počeo snažno.

Posle prvih sedam kola u sezoni 2008/09, crno-beli su na tabeli imali maksimalan učinak sa 21 bodom. Pobedili su i Crvenu zvezdu u 134. "večitom" derbiju i to 2:0 na "Marakani".

Međutim, onda se pojavio Javor.

Ekipa Slaviše Jokanovića sastala se sa ekipom iz Ivanjice po prvi put od osamostaljenja Srbije, a Javor je te godine povratio superligaški status.

Sa klupe ih je vodio tada još uvek mladi i perspektivni Radovan Ćurčić, a na terenu su bili Miljan Mutavdžić, Milovan Milović i Nemanja Supić među stativama.

Tog oktobarskog poslepodneva, Javor je po prvi put "zaljuljao" u Humskoj i najavio da će to biti sezona za klupske anale - 2:2.

Pogled na 11 godina unazad pred najnoviji okršaj crno-belih i Ivanjičana vraća nas u vreme kada je Javor tek postajao stabilni superligaš, kada su bez takmičenja na evropskoj sceni ostali samo zbog nelogičnog pravila.

Utakmica u Humskoj bila je odigrana 18. oktobra 2008. godine, a da se radilo o interesantnom meču ne potvrđuju samo četiri postignuta pogotka, već i činjenica da je među učesnicima ovog susreta viđen jedan selektor Srbije (i još potencijalna dva) i pet reprezentativca.

Važan učinak imao je i Zoran Tošić, koji je od tada pa do povratka među crno-bele prošao put iskusnog internacionalca i člana Mančester junajteda.

Marko Metlas/© MN press, all rights reserved 

PARTIZAN: Darko Božović - Ivan Stevanović, Milovan Sikimić, Srđa Knežević, Ivan Obradović - Ljubomir Fejsa (od 46. Veljko Paunović), Žuka - Zoran Tošić, Đorđe Lazić (od 71. Radosav Petrović), Miloš Bogunović (od 71. Dragan Čadikovski) - Lamin Dijara. Trener: Slaviša Jokanović.

JAVOR: Nemanja Supić, Željko Đokić (od 82. Miloš Trifunović), Miroslav Vulićević, Nikola Ignjatijević, Milovan Milović, Milan Mutavdžić, Jovan Nikitović (od 47. Eliomar), Ivan Cvetković, Nikola Simić, Filip Arsenijević (od 71. Goran Dragović), Stevan Račić. Trener: Radovan Ćurčić.

Utakmica na stadionu Partizana odigrana je pred oko 3.500 gledalaca, uprkos lepom vremenu, a pogled u arhivu pokazuje kako je MONDO zabeležio dešavanja na tom susretu.

"Javor je ove jeseni već iznenadio Crvenu zvezdu, tako da mu ni pred gostovanje u Humskoj 1 nije nedostajalo samopouzdanja. Doduše, Ivanjičani su i na Marakani, kao i ove subote, samo uzeli poklone koje su im favoriti pružili na tacni.

Prvi gol Javora pao je posle početničke greške Zorana Tošića, koji je predao loptu u noge protivniku, usledio je korner i onda skok Mutavdžića, koji je dao Mladenu Božoviću tek drugi gol u Superligi.

MN Press 

Slaviša Jokanović je pokušao da pojača napad uvođenjem Veljka Paunovića umesto Ljubomira Fejse, ali su i u drugom poluvremenu gosti stvorili prvu veliku priliku. Božović je u 53. minutu uspeo da odbije loptu posle opasnog prodora Nikole Simića.

Ušli su Dragan Čadikovski i Radosav Petrović umesto Lazića i Bogunovića, a do potpunog preokreta došlo je za samo dva minuta.

Dijara je konačno uspeo da matira Nemanju Supića kada je na pas Žuke izbegao ofsajd zamku i ostao usamljen korak iza "bele tačke". U 76. minutu bio je korner za Javor, loptu je osvojio Ivan Obradović povukao kontru i uposlio Tošića, koji je sa 18 metara dobro naciljao i pogodio donji desni ugao - 2:1!

Mislili su crno-beli da je time posao završen, ali pokazalo se da nije tako. Izveden je slobodan udarac sa desne strane, neko je zakačio loptu i poslao je u mrežu pored nemoćnog Božovića. Prvi utisak je bio da je to učinio Stevan Račić, a naknadno utvrđeno da je u pitanju autogol mladog reprezentativca Srbije Petrovića...

Probao je Partizan da u preostalih nekoliko minuta još jednom povede, ali više nije bilo povratka. Možda se ispostavi da je ovaj kiks dobra stvar pred početak Lige UEFA i gostovanje Sampdorije u Humskoj, zakazano za četvrtak."

Nije se tako ispostavilo, Partizan je izgubio od člana Serije A rezultatom 2:1, a taj pogodak Lamina Dijare bio je i jedini koji su crno-beli postigli u grupnoj fazi.

Partizan je, doduše, Superligu osvojio bez ikakvih problema, sa 19 bodova više od Vojvodine i 21 bodova više od Crvene zvezde.

Izgubili su na samo tri utakmice, Dijara je bio prvi strelac lige sa 19 golova, da bi Jokanović učinio neko što niko pre njega nije - osvojio je dve uzastopne duple krune.

MN Press 

Javor je do kraja sezone nastavljao da "ljulja" i potvrđuje da četiri boda iz prva dva meča protiv "večitih" nisu bila slučajnost. Uprkos samo 13 pobeda i 39 postignutih golova na 33 utakmice, Javor je završio sezonu na četvrtom mestu.

Ipak, zbog tadašnjeg pravila da u evropska takmičenja umesto osvajača kupa (Partizan, obezbedio prolaz u Evropu kroz ligu) ne ide četvrtoplasirani tim već finalista najmasovnijeg takmičenja, mesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope zauzelo je Sevojno.

Javor će u predstojećih 11 godina propustiti samo dve superligaške sezone. Utisak je, međutim, da nikada kao te jeseni nisu tako jako "ljuljali".

Humsku su još samo dva puta napuštali neporaženi, a na pobedu i dalje čekaju.

Partizan - Javor 2:2, 2008/09  YouTube/markodr007