Fudbal

Bajern se ispromašivao i omogućio preokret, gužva u vrhu Bundesa!

Izvor mondo.rs

Tradicionalno teško gostovanje za Bajern ponovo se pokazalo "nezgodnim", pa se u vrhu tabele nemačkog prvenstva stvorila ozbiljna gužva!

Posle "šamara" od Leverkuzena (1:2) u prošlom kolu na "Alijanc Areni", izabranici Hansa Flika su stigli na najteže moguće gostovanje u ligi. Menhengladbah, koji je tradicionalno najneugodniji protivnik za nemačkog šampiona, potvrdio je tu reputaciju.

Utakmica 14. kola bundeslige ponovo nije donela povoljan rezultat za Bavarce. Borusija je bila bolja, a upisivanjem nova tri boda je zadržala prvu poziciju i povećala prednost u odnosu na tim iz Minhena.

BORUSIJA MENHENGLADBAH - BAJERN 2:1 (0:0)


Bajern je do ove subote izgubio 20 utakmica u 'Gladbahu, osvojivši u proseku samo 1.1 bod po utakmici sa "koltovima", što je najmanje od svih protivnika u Bundesligi.

Međutim, dva puta u posljednje tri sezone, minhenski klub je demolirao Borusiju rezultatom 5:1, a da su barem trećinu stvorenih šansi realizovali, posebno u prvom poluvremenu, vjerovatno bi opet ponovili taj rezultat.

A ostali su kratkih rukava!

Za drugi uzastopni poraz Bajerna glavni krivac je Alžirac Rami Bensabaini, koji je sa dva pogotka, a vo osu mu prvi u dresu Borusije, režirao preoket i pobedu koja je učvrstila "koltove" na liderskoj poziciji na tabeli Bundeslige.

Bajern je u prvom poluvremenu susreta na "Borusija Parku" apsolutno dominirao i stvorio najmanje pet-šest zicera, pa je pravo čudo što nijedna lopta nije završila u mreži "koltova".

Od starta su gosti promašivali šanse. Tomas Miler u dva navrata, potom i Robert Levandovski dva puta, a kasnije i Ivan Perišić bili su blizu pogotka. Najbliži golu bio je Jošua Kimih u 29. minutu, ali se mreža nije tresla.

Šutirao je sa ivice kaznenog prostora, lopta je prošla "kroz" Zomera i krenula ka nebranjenoj mreži, ali dobro se snašao golman domaćina i zaustavio je na gol-liniji. Bukvalno su milimitri odlučili da lopta nije prešla punim obimom.

Ipak, već početkom nastavka Zomer je kapitulirao nakon sjajnog voleja Ivana Perišića, koji je upisao treći pogodak ove sezone - 0:1. Hrvatu je asistirao Tomas Miler, koji je u subotu odigrao 332. utakmicu u Bundesligi i izjednačio se na 10. mjestu večne liste po broju nastupa sa nekadašnjim kapitenom Bavaraca Filipom Lamom.

Domaćin je u 60. minutu stigao do izjednačenja iz praktično prve prave prilike. Iz kornera je centrirao Jonas Hofman, a najviši u skoku bio je Rami Bensebaini i pogodio mrežu Manuela Nojera - 1:1.

Mogli su fudbaleri Borusije da naprave preokret u 80. minutu da je Lars Štindl bio prisebniji u mat poziciji, ali su ipak stigli do trijumfa u drugom minutu sudijske nadoknade!

Havi Martinez je skrivio jedanaesterac, a mladi Alžirac Bensebaini je hladnokrvno savladao Nojera za preokret i pobedu - 2:1.

Poraz bavarske ekipe, iskoristio je najviše RB Lajpcig, koji je po "notama" Tima Vernera, dvostrukog strelca, uz pogodak Marsela Sabicera, stigao do sigurne pobede nad Hofenhajmom (3:0) za drugo mesto na tabeli.

Takođe, poraz šampiona na "Borusija Parku" odgovarao je i dortmundskim "milionerima", koji su demolirali Fortunu iz Dizeldorfa (5:0) i ponovo se vratili u borbu za titulu. Najzaslužniji za "petardu" na "Vestfalenu" bili su Marko Rojs i Džejdon Sančo, koji su postigli po dva pogotka.

Sada je situacija u vrhu tabele više nego zanimljiva. aktuelni šampion ima sedam boodova manje od lidera i nalazi se tek na šestom mestu. Nakon dva loša rezultata Bavaraca, stiče se utisak da smena Kovača nije donela dovoljno. Možda Bajern počne da traži novo rešenje za klupu.

Bundesliga, 14. kolo

Augzburg - Majnc 2:1 (1:1)
/Rihter 41, Niderlehner 65 pen - Oztunali 15/

Borusija Menhengladbah - Bajern 2:1 (0:0)
/Bensebaini 60, 90+2 pen - Perišić 48/

Borusija Dortmund - Fortuna 5:0 (1:0)
/Rojs 43, 71, Azar 58, Sančo 63, 74/

Frajburg - Volfsburg 1:0 (0:0)
/Šmid 85/

RB Lajpcig - Hofenhajm 3:1 (1:0) 
/Verner 11, 52 pen, Sabicer 83 - Bičakčić 89/

Bajer L. - Šalke 2:1 (1:0)
/Alario 15, 81 - Raman 82/

Nedelja

Od 15.30
Union Berlin - Keln

Od 18.00
Verder - Paderborn

Igrano u petak

Ajtraht - Herta 2:2 (0:1)
/Hintereger 65, Rode 86 - Lukebakio 30, Grujić 63/


TABELA: Borusija Menhengladbah 31, Lajpcig 30, Borusija Dortmund 26, Šalke 25, Frajburg 25, Bajer L. 25, Bajern 24, Hofenhajm 21, Volfsburg 20, Ajntraht 18, Augzburg 17, Union Berlin (-1) 16, Majnc 15, Verder (-1) 14, Herta 12, Fortuna 12, Keln (-1) 8, Paderborn (-1) 5.