Fudbal

POVRATAK SUPERLIGE (3): Nišlije menjale tim, da im se ne ponovi jesen!

Autor Dušan Ninković Izvor mondo.rs

Srpski fudbal se vraća za vikend, a ovo je naš vodič uz koji ćete ga dočekati spremni.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Nastavljamo sa rubrikom u kojoj ćemo predstaviti timove koji se ove sezone takmiče u Superligi, i to tako što u četiri odvojena teksta pričamo o svemu onom što su uradili tokom jesenjeg dela prvenstva, januarskog prelaznog roka i što bi želeli da urade na proleće.

Prvi deo teksta smo posvetili Voždovcu, Vojvodini, Inđiji i Javoru, u drugom su se našli Mačva, Mladost Lučani, Napredak i Partizan, a sada je pred vama treći, pretposlednji deo.

Od novosadskog Proletera sa severa zemlje, koji nije imao previše zanimljiv prelazni rok, pa do juga zemlje gde su Radnik i Radnički, koji su iskoristili pauzu u prvenstvu za remont timova. To se posebno odnosi na Radnički, koji će u drugi deo prvenstva ući sa drugačijim licem.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Proleter


Godinama je u srpskom fudbalu postojalo pitanje da li je Novi Sad dovoljno veliki grad (i fudbalski, ali i u drugom smislu), da ima dva člana elite. Gradski derbi na stadionu ''Karađorđe'' nije utakmica prepuna tenzije, ali bi mogla da postane tradicija u Novom Sadu. Proleter postaje stabilan član elite.

Dvadeset osvojenih bodova u jesenjem delu sezone očigledno su zadovoljili čelnike kluba sa Slane bare. Nekako se čini da je poslednji meč bio i najzanimljivi za Novosađane. Zimski period kod njih nije bio naročito turbulentan, pa će sa tek nekoliko promena Proleter krenuti u prolećni deo sezone.

Proleter - Radnički (sport)
Izvor: YouTube/SuperLiga


Konkurenciju na golu će pojačati nekadašnji mladi reprezentativac Nikola Perić, koji stiže kao slobodan igrač, Nikola Joković dolazi iz zagrebačke Lokomotive, a među nekoliko igrača koji su stigli iz Bordaca se izdvaja Karaklajić. Ofanzivni vezista Petar Karaklajić je igrač na kom bi valjalo obratiti pažnju.

Klub je pojačao i Goran ''Runi'' Smiljanić, doskorašnji fudbaler Rada koji je ponikao u omladinskoj školi Vojvodine. On je tokom karijere promenio mnogo srpskih timova, a pre deset godina je bio pozitivan na doping testu, što je jedan od retkih slučajeva u srpskom fudbalu.

Klub su napustili Stefan Jovanović i Marko Pantić koji su se preselili u ambicioznu ekipu Bačke iz Bačke Palanke, Vladan Elesin će igrati za Trajal, dok sudbina Branislava Jovanovića još nije poznata. Jedan od čudnijih transfera u domaćem fudbalu je prelazak Stefana Čolovića u irski Dandalk.

Ekipa na čijoj klupi sedi Branko Žigić, brat daleko poznatijeg Nikole, je u Antaliji, gde se pripremala za proleće, odigrala četiri kontrolna susreta. Upisana je velika pobeda protiv Šahtjora iz Donjecka (1:0), a remizirala (1:1) protiv LSK Lođa, Ordabasija i sarajevskog Želje u generalnoj probi.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Rad


Po svemu prikazanom u jesenjem delu prvenstva, Rad je ozbiljan kandidat za ispadanje iz lige. Nalaze se na pretposlednjem mestu, sa tek tri boda više od Mačve i sa isto toliko zaostatka za Inđijom. Menjali su na klupi, rotirali igrače, pokušavali da osveže kadar i tokom januara, a tek ćemo videti da li je ta poslednja mera dala rezultat.

''Građevinari'' su jesen završili sa četiri uzastopna poraza, što nikako ne može da raduje zaposlene u klubu sa Banjice. Ipak, poneke promene napravljene u pauzi mogle bi da donesu i lepe vesti na Trošarinu.

Dva dobro poznata lica ponovo su članovi Rada. Strahinja Tanasijević, koji je kratko bio član Kjeva, ponovo je potpisao ugovor sa klubom u kom je ponikao. Nebesko plavi dres nosiće i Andrija Kaluđerović, napadač koji se bori za titulu najboljeg strelca Superlige svih vremena. 


Klub je iz Inđije vratio Sašu Jovanovića, krilnog igrača koji bi mogao da donese veliki kvalitet. Tu su i Milan Lazarević, desni bek koji je pristigao iz Vojvodine, kao i mladi Marko Dedijer, omladinac Crvene zvezde sa kojom je igrao i Ligu šampiona. Velikih odlazaka nije bilo. Smiljanić je pojačao Proleter, što smo već rekli, Dušan Stević je otišao u Kruševac, a Darko Bjedov je novi član iranskog Zob Ahana.

Tokom priprema koje su obavljali u Beogradu i Turskoj, ''Građevinari'' su odigrali nekoliko kontrolnih susreta. Pre odlaska na drugi deo priprema su poraženi od Čukaričkog (0:4) i pobedili Sinđelić (1:0). U Antaliji su momci sa Banjice upisivali poraze protiv Neftehimika (1:3), Navbahora (1:2), Valmiere (0:2), Fremad Amagera (0:1). Jedinu pobedu upisali su protiv bugarske Vitoše (2:1). 

Radnik


Još jedan tim koji će se u nastavku prvenstva boriti za opstanak u Superligi Srbije je Radnik. Fudbaleri sa juga Srbije nemaju sjajnu startnu poziciju, ali im prednost koju su stekli nad tri poslednjeplasirana tima ipak daje velike šanse da izbore opstanak.

Surduličani su pripreme počeli u Srbiji, gde je trebalo da odigraju i kontrolni meč protiv Radničkog iz Niša, ali je taj susret otkazan. Sve kontrolne utakmice igrali su u Antaliji, gde su obavljali drugi deo priprema i na njima su bili veoma uspešni.

Radnik je prvo remizirao protiv Vorskle (1:1), zatim je poražen od Tambova (1:2), a onda remizirao sa Rotorom (0:0), Odenzeom (1:1) i Dinamom iz Tbilisija (2:2). Nekoliko teških provera su uvod u prvo kolo, kada će Surduličani imati težak zadatak, na gostovanju Partizanu u Humskoj.

Prelazni rok je bio miran, kao što su klupski čelnici najavili na kraju prethodne godine. Simo Krunić, jedini čovek koji je tokom sezone radio u dva tima Superlige, računaće na gotovo isti sastav kao i jesenas. Pojačanje je Nikola Vasiljević, koji stiže na pozajmicu iz Crvene zvezde, a mnogo se očekuje i od Filipa Jovića, nekadašnjeg talenta Partizana koji pojačanje iz Novog Pazara.

Najneobičnije ime koje je tokom ovog januara stiglo u srpski fudbal jer Vitan Sulaeman. Mladi Indonežanin je pojačanje Radnika, a koliko će ova neobična saradnja biti uspešna, videćemo do kraja prvenstva.

Ekipu je napustio Risto Ristović, koji nije opravdao očekivanja, pa će biti igrač Kolubare iz Lazarevca. Iskusni crnogorski vezista je tokom jeseni upisao samo sedam nastupa. Mladi štoper Aleksandar Stanisavljević će karijeru nastaviti u Bugarskoj, pošto je tokom zime pojačao redove Boteva.

Radnički


Ako je prethodna sezona bila najuspešnija u klupskoj istoriji, a mogle su se čuti i takve ocene, onda je ova blago razočarenje. Radnički se dosta mučio na početku, startovao je lošije nego što se očekivalo i bilo mu je potrebno vreme da uđe u pravi ritam. Menjalo se svašta u klubu, pa između ostalog i trener.

Sada je na klupi Nišlija Milorad Kosanović, čovek čiji je mandat obeležila nešto bolja igra, ali i dva prilično velika skandala u srpskom fudbalu. Trener koji ima istoriju sukoba protiv Crvene zvezde, na čijoj je klupi sedeo, sukobljavao se i sa trenerom Javora Bondžulićem, a zatim i sa Milanovićem koji sedi na klupi Irtiša. Popularni ''čika Miša'' je do sredine marta pod suspenzijom.

Ovaj drugi incident se dogodio na pripremama u Turskoj, gde je Radnički odigrao pet kontrolnih mečeva. Savladali su Dunareu (4:1), remizirali sa Ardom, Irtišem i Sarajevom, a poraženi su od Batumija (1:3).

Delovalo je da Kosanović još uvek nije posložio baš sve kockice, pošto je Radnički bio veoma aktivan na tržištu ove zime. U klub je stiglo nekoliko igrača od kojih se očekuje veliki doprinos.


Prvi među takvima je Mario Maslać, koji već poznaje rad trenera niškog tima. Nekadašnji štoper Borca iz Čačka, kada je privlačio pažnju, Partizana, Crvene zvezde i španskih timova, vraća se u srpski fudbal nakon inostranog dela karijere.

Inostrana pojačanja su i Bojan Letić iz Sarajeva, Borivoje Ristić iz grčkog AEL-a, Aleksandar Pejović koji dolazi iz dinamo Minska i Nemanja Subotić koji je u Kazahstanu igrao za Taraz. Nikola Čumić ostaje u klubu do leta, iako je prodat Olimpijakosu, a konkurenciju pojačavaju Stefan Milosavljević (Mačva), Nemanja Kojić (Napredak), Ognjen Bjeličić (Inđija) i mladi Milosav Sićović (Sinđelić).

Istovremeno, Radnički je i napustilo nekoliko važnih igrača. Otišli su stranci, Japanac, Iranac i Ukrajinac, ali i nekoliko domaćih fudbalera. Taras Bondarenko će igrati za Aktau u Kazahstanu, Rioma Nota i Rebin Sulaka još uvek nemaju klubove. Zvezda je prekinula Jirkinu pozajmicu, a u inostranstvo je krenuo i Ivan Ostojić koji će nastupati za Helsinki.

Jedan od najboljih napadača u srpskom fudbalu poslednjih godina, Nermin Haskić, sreću će okušati u drugom rangu japanskog fudbala. On je potpisao za Omiju i tu se završava priča o inostranim transferima. Marko Knežević i Aleksa Jovanović će pokušati da pomognu Inđiji u borbi za opstanak u Superligi, dok će Stefan Đorđević ponovo sarađivati sa Nenadom Lalatovićem, ovog puta u novosadskoj Vojvodini.