Fudbal

Fudbal je izgubio jednog velikog čoveka! Preminuo Amr Fahmi

Autor Jovan Terzić

Kandidat za predsednika CAF, poznat po borbi protiv korupcije, umro u 37. godini.

Izvor: MONDO/J. Terzić

Posle dvogodišnje borbe sa rakom u nedelju, 23. februara 2020, preminuo je doskorašnji generalni sekretar Afričke fudbalske federacije i kandidat za predsednika te organizacije, Amr Fahmi.

Mladi Egipćanin (36) poznat je po borbi protiv korupcije i optužbi na račun aktuelnog predsednika CAF, Ahmada Ahmada iz Madagaskara, za primanje mita i druge malverzacije

Fahmi je bio čest posetilac Beograda i utakmica Crvene zvezde, a potiče iz izuzetno cenjene fudbalske porodice.

Njegov deda, Murad, je jedan od osnivača Afričke fudbalske federacije i višedecenijski generalni sekretar te organizacije, baš kao što je bio i njegov otac, Mustafa Fahmi, pre nego što je postao generalni koordinator FIFA.

Amr je porodičnim putem nastavio novembra 2017, ali je posle godinu i po dana smenjen sa funkcije bez ikakvog zvaničnog objašnjenja, mada je svima bilo jasno da ga je Ahmad Ahmad - iako nije imao podršku Izvršnog odbora CAF - sklonio u nadi da će tim potezom nestati i optužbe za korupciju.

Prevario se, jer je FIFA pokrenula zvaničnu istragu, a Fahmi se u decembru kandidovao za predsedničke izbore u CAF, koji će biti održani 2021. godine.

Otkaz koji je dobio samo mu je poboljšao reputaciju, ali nažalost, sudbina je bila surova.

Amr Fahmi je za sobom ostavio suprugu, tromesečnu ćerku, brata i roditelje.