Fudbal

Peđa i Šuker: Kako smo vratili "kralja" na TRON posle 32 godine

Autor Nebojša Marković Izvor mondo.rs

Čuveni napadači su se vratili u Amsterdam, na "mesto zločina".

Za tačno dva meseca i 15 dana, biće 22 godine od finala Lige šampiona odigranog u Amsterdamu. Tog 20. maja 1998. godine, Real Madrid je savladao Juventus 1:0.

Heroj najvećeg kluba na svetu bio je reprezentativac Jugoslavije Predrag Mijatović, a po povratku u prestonicu Holandije više od dve decenije kasnije, prisetio se te večeri.

Mijatović se u Amsterdamu našao zajedno sa Davorom Šukerom, nekadašnjim saigračem iz Reala, uoči žreba za novu sezonu UEFA Lige nacija.

Španska "Marka" je iskoristila priliku da sa dvojicom golgetera porazgovara o toj utakmici protiv Juventusa.

"Nema ništa bolje nego ponovo biti u Amsterdamu, piti kafu i pričati o tom finalu", rekao je Šuker na početku razgovora.

"Bilo je neverovatno. Niko nam nije dao šansu, ali vidite šta se desilo. Ne mogu da verujem da su već prošle 22 godine, sećam se kao da je bilo juče. Sećanja uvek naviru nazad kada ste u ovom gradu. Te pobede kada niko ne veruje u vas su najbolje pobede. Nisu računali na to da smo mi Real Madrid. I pokazali smo se te večeri."

Sve do 66. minuta utakmice nije bilo golova, a onda je na scenu stupio Peđa Mijatović. Napadač iz Podgorice je zatresao mrežu i postigao jedini gol na meču, za prvi trofej Lige šampiona posle 32 godine.

"Kada sam postigao taj gol, nisam imao pojma koliko će to značiti Real Madridu. Sada kada pogledate, vidite da je to važan deo istorije kluba", kaže Mijatović.

Šuker otkriva kako je tada razmišljao.

"Bio sam ubeđen da ćemo pobediti i da će Peđa biti ključan igrač. Sviđalo nam se što nismo favoriti. Imali smo veliki tim, bili smo složni i na kraju smo ostvarili nešto veliko. Taj gol je bio Peđin, ali osećaj je bio kao da je volja čitavog tima ugurala tu loptu u gol."

Ipak, vrlo zanimljivu anegdotu imao je i Mijatović.

"Kada sam obnavljao ugovor nekoliko meseci pre finala Lige šampiona, pitao sam Lorenca Sansa (predsednika Reala u to vreme, prim. aut.) da li možemo da dodamo bonus za osvajanje tog takmičenja. Pogledao me je kao da sam lud, ali smo na dogovorili oko tog bonusa. I par meseci kasnije sam ga dobio", priča junak Real Madrida Predrag Mijatović.

Finale Lige šampiona 1998, Real Madrid - Juventus 1:0
Izvor: Youtube/UEFA