Fudbal

Umro jedan od najboljih engleskih golmana: "Mačak" će uvek biti deo Čelsija

Izvor Beta

Legendarni čuvar mreže Čelsija preminuo u 78. godini posle duže bolesti.

Proslavljeni golman Čelsija, Piter Boneti, umro je u 78. godini posle duže bolesti.

Reč je o čuvaru mreže koji je bio zvezda šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, poznatom po nadimku "Mačka" zbog odličnih refleksa.  

Za Čelsi je u dva navrata nastupao 729 puta i drugi je na klupskoj večnoj listi po broju utakmica. Samo bivši kapiten Ron Heris ima više mečeva od njega, a Boneti je dugo držao rekord londonskih "plavaca" po broju utakmica bez primljenog gola - sve do januara 2014. godine, kada ga je prestigao Petr Čeh.


"Boneti je utkan u samu tkaninu fudbalskog kluba Čelsi. Položaj Pitera Bonetija u panteonu fudbalskih bogova Čelsija je nedostižan. Bio je mačka koja je razbila kalup, prkosio je šansama, zaslužio je podršku navijača, sve pred obožavanim stadionom Stamford Bridž", navodi se u saopštenju Čelsija.

Bio je deo reprezentacije Engleske koja je 1966. godine osvojila Svetsko prvenstvo, ali nije branio na turniru. On je, ipak, 2009. godine dobio pobedničku medalju posle inicijative Fudbalskog saveza Engleske za dodelu priznanja i članovima te slavne ekipe koji nisu igrali.

Odigrao je sedam utakmica za Englesku, pošto je uglavnom bio zamena čuvenom Gordonu Benksu.

Tokom karijere branio je još za Sent Luis stars, Dandi junajted i Voking.