Fudbal

"Dijego je bio spreman da ide": Kako je propao Maradonin transfer u Šefild

Izvor mondo.ba

Imao je samo 17 godina kada je sve bilo spremno za seobu na Ostrvo, ali...

Bila je 1978. godina kada je Dijego Armando Maradona već zaluđivao fudbalski svet.

Jedan od najboljih fudbalera plante ikada nastupao je u tim trenucima za Argentinos Juniors, za koji je od debija, 1976. godine, pa do 1981. na 166 utakmica u elitnom rangu postigao 116 golova. 

Možda će vas zanimati

Klubovi širom sveta ludeli su za tinejdžerom, koji je kasnije tokom karijere na tlu Evrope nastupao za Barselonu, Napoli i Sevilju, a malo je nedostajalo, ipak, da mu prvi inostrani klub umesto "Blaugrane" bude - Šefild junajted!

Sve je, po rečima Džona Ludena, autora knjige "Maradonina avantura u Evropi", išlo ka tome da se iz Argentine preseli u Englesku.

Ali...

"Dijego je bio spreman da ide. Stigla je ponuda, oko 400.000 funti, kako bi u Šefild stigli Maradona i Karlo Fren. Čak su i avionske karte bile rezervisane. Ipak, njihovi pohlepni agenti zahtevali su više novca i cela priča je propala. Dijego je tad imao 17 godna i već je bio genije, tako da možete da kažete da su Englezi propustili istorijsku priliku", otkrio je Luden.

Na kraju se engleski tim odlučio za Aleksa Sabelju, dok je Maradona u Argentinosu ostao, kao što smo pomenuli, do 1981. godine, posle čega je prešao u Boku Juniors. 

Sjajne partije (28 golova na 40 utakmica) preporučile su ga Barseloni, gde je igrao dve sezone, a potom se preselio u Napulj, gde i dan-danas ima status božanstva, s obzirom na to da je tim sa stadiona San Paolo odveo do jedine dve titule u istoriji kluba.

Dogodilo se to 1987. i 1990. godine, a tokom boravka u gradu pod Vezuvom radovao se, između ostalog, i trofeju Kupa UEFA godinu dana pre prve titule u Seriji A.

Za Argentinu je nastupio 91 put i sa reprezentacijom 1986. godine pokorio planetu.