Fudbal

Za Zvezdu nema potvrde, ali Đenova jeste loše procenila Levandovskog

Izvor mondo.ba

Sve je propalo u poslednji čas.

Izvor: Christian Kaspar-Bartke/Bongarts

Godinama već kruži priča, ali bez zvanične potvrde, da je Robert Levandovski svojevremeno, na preporuku tadašnjeg igrača Legije iz Varšave, Mirka Poledice, nuđen Crvenoj zvezdi, ali su crveno-beli odbili poljskog napadača vodeći se razmišljanjem da ako nije dobar za Legiju, nije ni za Zvezdu. 

Umesto u Beograd, mladi centarfor je otišao u redove trećeligaša Zniča, a izgleda da klub iz Ljutice Bogdana nije bio jedini koji je doneo pogrešnu odluku. 

Nekadašnji sportski direktor Đenove, Stefano Kapozuka, otkrio je da su Italijani pre 10 godina bili na korak od angažovanja Roberta Levandovskog, ali je transfer propao "u minut do 12" pošto se predsednik Enriko Preciozi predomislio u poslednjem trenutku.

"Sve je praktično bilo dogovoreno sa Levandovskim te 2010. godine. Gasperini (tad trener Đenove, danas Atalante, prim.aut.) bio je upoznat sa njegovim kvalitetima. Praktično je preostalo samo da se obave lekarski pregledi, ali je onda predsednik ipak odlučio da odustane od angažmana", rekao je Kapozuka za "Radio Sportiva".

U sezoni završenoj neposredno pre cele priče, poljski napadač je briljirao u dresu Leha iz Poznanja, postigavši 21 gol na 33 utakmice.

Izvor: Mike Hewitt/Bongarts

Bio je to signal da ga angažuje Borusija Dortmund, koju je dva puta vodio do titule prvaka Nemačke, postigavši ukupno 103 gola (računajući sva takmičenja). 

Žuto-crni dres je 2014. zamenio crveno-plavim, pošto je prešao u redove velikog rivala, Bajerna. Sa minhenskim klubom je stigao do pet nacionalnih titula, uz 230 golova u 275 utakmica. Po tom podatku je drugi strelac u istoriji kluba, iza neprikosnovenog Gerda Milera (515).

Što se tiče početaka, Levandovski je u Žniču iz Pruškova, koji je 2007. godine uveo u Drugu poljsku ligu, postigao 37 golova za dve sezone i tako se 2008. preporučio Lehu, sa kojim je godinu dana kasnije osvojio Kup, a zatim i titulu.