Fudbal

Ako se Primera ne završi, ovi klubovi će OZBILJNO ispaštati

Autor Nebojša Marković Izvor mondo.rs

Ovo su timovi koji će ići u Ligu šampiona i Ligu Evrope!

Pandemija korona virusa u Španiji i dalje ostavlja neverovatne posledice i poslednje što je svima na umu je kada će biti nastavljena fudbalska sezona.

Sada se postavlja pitanje i hoće li Primera i Segunda uopšte biti završene, toliko da je donet predlog šta će se desiti ako se lopta nijednom ne zakotrlja i sezona bude prevremeno okončana!

I da, neki klubovi će biti žestoko oštećeni!

U Primeri je do sada odigrano 27 kola i "na talonu" do kraja prvenstva bi bilo 33 boda u 11 kola. Ipak, to bi moglo da se uopšte ne dogodi. Španska fudbalska federacija je stoga predložila "La Ligi" kako da se timovi rasporede u evropska takmičenja ukoliko do takvog scenarija dođe.

Ukoliko ne bude odigran nijedan meč, ovakav scenario je moguć:

- U Ligu šampiona idu trenutno prve četiri ekipe na tabeli - Barselona, Real Madrid, Sevilja i Real Sosijedad;
- U Ligu Evrope idu Hetafe, Atletiko Madrid i Atletik Bilbao/Valensija.

Evo šta to znači:

Atletik Bilbao bi išao u Ligu Evrope kroz Kup kralja ako finale tog takmičenja NE BUDE odigrano ILI bude odigrano i savladaju Real Sosijedad. Valensija bi išla u Ligu Evrope kao sedmoplasirani tim Primere ukoliko finale Kupa kralja bude odigrano, ali Bilbao izgubi.

Ovime bi pojedini timovi bili vrlo oštećeni, a razlog je trenutna situacija na tabeli.

Najveći gubitnik bio bi - Hetafe!


Oni su trenutno petoplasirani tim sa 46 bodova i gol-razlikom +12. Četvrtoplasirani Sosijedad ima 46 bodova i gol-razliku +12, ali zbog više postignutih golova su oni na četvrtom mestu. Dakle, za dlaku bi Hetafeu ponovo izmakla Liga šampiona.

Takođe, i Atletiko bi bio vrlo razočaran da propusti ovo takmičenje (osim ukoliko bi recimo osvojili Ligu šampiona ove sezone) jer su oni samo na bod iza Sosijedada i imali bi izgledne šanse da se izbore za tu poziciju na terenu.

Još uvek nije bilo predloga šta bi bilo sa titulom prvaka - da li bi ona bila dodeljena Barseloni, da li bi Španija bila bez šampiona - kao i da li bi tri poslednjeplasirana tima bila izbačena u Segundu, ili bi se liga proširila da niko ove sezone ne ispadne...

Ipak, jasno je da se u Španiji razmišlja i o tim pitanjima.