Fudbal

Hajdukov način "rezanja" plata: Bolje prošli nego Dinamo, Rijeka...

Izvor mondo.rs

Fudbaleri splitskog Hajduka u pregovorima sa upravom kluba izdejstvovali bolje uslove nego što su ih dobili fudbaleri zagrebačkog Dinama, Rijeke...

Pandemija korona virusa, naravno, nije zaobišla ni sportski svet. Ekonomske posledice, predviđaju pojedini ugledni stručnjaci, poput Džefrija Saksa, osećaće se (minimum) u naredne godine godine, a Međunarodni monetarni fond smatra da će kriza izazvana ovom bolešću, drmati svet gore nego čuvena "Velika depresija" 30-ih godina prošlog veka.

Fudbal deli globalnu patnju izazvanu korona virusom. Mnogi klubovi u svetu su već "skresali" plate fudbalerima, neki će to učiniti, drugi su, pak, ostali bez mnogih sponzora, neki su bili i pred gašenjem...

Možda će vas zanimati

Igrači dva najveća srpska kluba - Crvene zvezde i Partizana - ostaće bez 50% primanja. Slično je i u komšiluku, mada su pojedini bolje prošli.

Poput fudbalera splitskog Hajduka.

Njihova početna pozicija u pregovorima sa upravom bila je da im se odmah isplati 75% primanja, a da "oproste" klubu ostalih 25 procenata.

Međutim, u daljim pregovorima sa upravom izdejstovali su bolje uslove, prenose hrvatski mediji. Tako će oni odmah dobiti 40% plata, 40% će dobiti kasnije (u narednih 6 meseci, nakon isteka mera donetih zbog epidemije virusa), a odrekli su se 20% primanja.

Ovo je bolji model od onog koji je predviđen za fudbalere zagrebačkog Dinama ili Rijeke. Na Maksimiru su se igrači trajno odrekli 33% primanja (koje je trebalo da dobiju u narednih 6 meseci), a isto važi i za Rijeku. U Osijeku će igrači ostati bez 25% primanja, ali samo dok se fudbal ne igra.

Ako se fudbalska lopta ponovo zakotrlja u junu, Osiječani će manje plate imati u samo tri meseca.

Mukama hrvatskih, ali i svih drugih fudbalskih klubova iz regiona (i šire) tu nije kraj. Pitanje je kada će se lige nastaviti, a i ako se nastave da li će biti publike. Takođe, tržište fudbalera će značajno biti smanjeno, jer je opala kupovna moć bogatijih klubova u Evropi, a ni evropske kvalifikacione utakmice nisu garant za neku veću zaradu...