Fudbal

Bekenbauer bez presude: Zastario slučaj korupcije pred Mundijal 2006.

Izvor mondo.ba

Petogodišnje suđenje Francu Bekenbaueru zbog optužbi za korupciju okončano je bez presude nakon što je nastupila zastara predmeta.

"Kajzer Franc" je pred sudom u Švajcarskoj bio optužen za korupciju prilikom izbora Svetskog prvenstva 2006. godine koji je dobila Nemačka, a slučaj je morao da bude obustavljen zbog pandemije korona virusa.

Legendarni nemački defanzivac, koji je kao igrač i kao selektor osvojio Mundijal, našao se pod optužbom da je potplatio nekadašnjeg člana Izvršnog odbora FIFA Mohameda bin Hamama iz Katara sa 8.4. miliona funti. Prvi put početkom, a onda i krajem aprila 2005. godine, preneli su nemački mediji.

Bekenbauer je bio na čelu organizacionog odbora Svetskog prvenstva 2006. godine, a u to vreme, Bin Haman je bio član Izvršnog odbora FIFA i odbora za finansije svetske "kuće fudbala".

Prema švajcarskim zakonima, maksimalno vreme trajanja krivične prijave za prevaru i korupciju iznosi 15 godina, što znači da sud više nije nadležan za Bekenbaurov slučaj.

Savezni tužilac Švajcarske takođe je podneo tužbu za prevaru i korupciju protiv troje nekadašnjih visokih fudbalskih funkcionera u Nemačkoj, kao i protiv bivšeg visokog funkcionera FIFA zbog sumnjivih transakcija vezanih za Mundijal 2006. godine, ali i ti slučajevi su sada završeni zastarom.

Reč je o nekadašnjem predsedniku Fudbalskog saveza Nemačke Teu Cvancigeru, blagajniku saveza Horstu Šmitu, izvršnom potpredsedniku i službeniku za odnose s javnošću Vofgangu Nirsbahu, kao i bivšem generalnom sekretaru FIFA Ursu Linsiju, čiji su predmeti takođe završeni "bez presude".